BREIT PORTAL JERUZSÁLEM Kiszivárgott: Titkos megbeszélésen döntötték el Obamáék, hogy elárulják Izraelt

Kiszivárgott: Titkos megbeszélésen döntötték el Obamáék, hogy elárulják Izraelt

2279
0
SHARE

2016 december közepén a Palesztin Hatóság delegációja titkos találkozón egyezkedett a leköszönő Obama-kormány tisztviselőivel Washingtonban. December 27-én az egyiptomi Al-Youm Al-Sabi lap, amelyik közel áll az egyiptomi titkosszolgálathoz, közzétette a titkos találkozó leiratát.

A kiszivárgott jelentés szerint az egyeztetések még december 12-én kezdődtek, amikor Saeb Erekat (palesztin főtitkár, a tárgyalás vezetője) és Majid Faraj (palesztin titkosszolgálati vezető) találkozott John Kerry amerikai külügyminiszterrel. Másnap mindketten találkoztak Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövettel. A találkozók közel hat órán át tartottak, Majud Faraj hosszan egyeztetett a CIA igazgatójával is.

f130630ir003
Saeb Erakat és John Kerry

Megegyeztek, hogy átviszik az ENSZ-határozatot

A jelentésben azt írják, a Top Secret találkozón, Kerry, Rice, Erekat és Faraj azt beszélték meg, hogyan vigye keresztül az amerikai-palesztin együttműködés az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2334-es izraeli telepekre vonatkozó határozatát, amit végül december 23-án fogadtak el.

A felek megegyeztek abban, hogy “átviszik a telepekre vonatkozó határozatot”, a Biztonsági Tanács amerikai tagját pedig felhatalmazták arra, hogy egyeztessen Palesztina ENSZ-nagykövetével a megoldás érdekében.

Az Egyesült Államok végül a tartózkodásával állt el annak az útjából, hogy elfogadják az izraeli telepek tiltását célzó ENSZ-rendelkezést.

safsavava-e1419982788225
Történelmi lépés: Amerika tartózkodik az ENSZ-szavazáson

Kerry öt nappal Trump beiktatása előtt is nagy dobást tervez

A találkozó másik célja az volt, hogy megszervezzék Kerry részvételét a 2017 január 15-ei nemzetközi Párizsi Konferenciára, ahol újabb nemzetközi nyomást helyezne az izraeli-palesztin konfliktus megoldásában. Kerry felajánlotta, hogy beszél a hosszútávú megoldást illető elképzeléseiről, “amelyeket a palesztin fél támogat”.

Kerry jelezte a palesztin félnek, hogy amennyiben december végén rendeznék a konferenciát, akkor nem tudna részt venni rajta. Abbászék ezért kierőszakolták a franciáknál, hogy halasszák el a nemzetközi találkozót.

Az amerikai nagykövet azt szorgalmazta, hogy a palesztin delegáció utazzon el Szaúd-Arábiába, hogy megvitassa a hosszútávú terv pontjait. Rice azonban nem értett egyet ezzel, mert szerinte a Trump-kormány ellenséges lépésnek venné az ilyen jellegű egyeztetést.

24537384104_5929a87646_o-e1456064276830
John Kerry és Mahmúd Abbász

Rice: Csak óvatosan Trumppal!

A találkozón Rice rávilágított, hogy a közelgő Trump-kormány politikája “veszélyes” lehet és Kerryvel együtt azt tanácsolták Abbásznak, hogy ne tegyen olyan lépéseket, amellyel provokálhatja az új adminisztrációt. Óva intették a palesztin elnököt attól, hogy feloszlassa a Palesztin Hatóságot, elmenjen a Nemzetközi Bírósághoz, vagy felbontsa a biztonsági együttműködést Izraellel. Hangsúlyozták azt is, hogy kerülni kell a katonai akciókat és a terrortámadásokat, mert az alááshatja az erőfeszítéseiket.

Rice szerint 1967 óta egy amerikai kormány sem viszonyult úgy az izraeli-palesztin konfliktushoz, mint a Trump-adminisztráció.

obamameetsiraqiprimeministernourialc0t6cyioqj2l
Susan Rice és John Kerry

Találkozó Lauderrel

Rice még azt is felajánlotta, hogy segít megszervezni egy találkozót Trump csapata és a palesztin delegáció között a Zsidó Világ Kongresszus elnöke, Ronald Lauder segítségével.

Erekat erre úgy felelt, hogy már megpróbálták felvenni a kapcsolatot, de azzal utasították el őket, hogy még kialakulóban van az új kormány. Ígéretet kaptak viszont arra, hogy amikor minden fixálódik, akkor hivatalos találkozón fogadják őket.

Ki fogják tiltani az amerikai nagykövetségeket

Erekat a találkozón arra figyelmeztetett, hogy a palesztinok ki fogják tiltani az arab és muszlim fővárosokból az amerikai nagykövetségeket, amennyiben Izraelben az Egyesült Államok Jeruzsálembe helyezi a nagykövetségét.

“Azonnal visszavonjuk Izrael államának minden jellegű elismerését, felbonjuk a biztonság, politikai és gazdasági együttműködést Izrael megszálló rezsimjével” – fogalmazott.

Rice nem győzte hangsúlyozni, hogy mennyire nagyra tartják Erekatot, a tudását és eredményeit. Kifejezte, hogy az amerikai oldal nagyon tiszteli és becsüli a barátságot, valamint bocsánatot kért amiatt is, hogy rákiabált 2014 márciusában.

PALESTINIAN-ISRAEL-PEACE-US-UN-ABBAS
Majid Faraj

Megdicsérték Abbászt

A jelentés arról is beszámol, hogy Kerry és Rice nagyon megdicsérte Abbász politikáját és azt, ahogyan az ügyet kezeli, valamint azt, hogy élesen kritizálja Benjamin Netanjahu izraeli elnököt, akiről azt mondták: “le akarja rombolni a kétállami megoldást”.

Maradjon titokban!

A jelentés zárásként megemlíti, hogy John Kerry és Susan Rice arra adott utasítást, hogy a találkozót kezeljék minősített titkosítással, garantálják, hogy ne szivárogjon ki különösen a hatalomátvétel rendkívül érzékeny folyamata közepette.

A palesztin fél arra kérte Kerryéket, hogy vizsgálják felül a Palesztin Hatóságnak nyújtott pénzügyi támogatást. Az elhangzottak értelmében 2008 és 2013 között a támogatás 400-500 millió dollár volt, 2014 és 2015 között már “csak” 370, míg 2016-ra pedig 290.

Forrás: Memri