BREIT PORTAL JERUZSÁLEM Obama nem tud leállni: Újabb Izrael-ellenes ENSZ-határozat jöhet

Obama nem tud leállni: Újabb Izrael-ellenes ENSZ-határozat jöhet

2173
0
SHARE

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt gyanítja, hogy a január 15-ei párizsi békekonferencia egy újabb Izraelt elítélő ENSZ-határozatot fog eredményezni. December 23-án az ENSZ Biztonsági Tanácsa amerikai tartózkodással elfogadta az izraeli telepépítések betiltására vonatkozó rendelkezést.

Netanjahu szerint Barack Obama még Donald Trump január 20-ai beiktatása előtt mindenképp alá akarja ásni az izraeli-palesztin békefolyamatokat.

Az izraeli miniszterelnök még a párizsi konferencia előtt összehívta az európai delegációkat és nagyköveteket, hogy elmondja nekik, a január 15-ei csúcs ugyan teljesen értelmetlen a békefolyamat szempontjából, „erős jelek mutatnak arra, hogy az ott elfogadott döntésekkel előkészítsenek egy újabb határozatot a Biztonsági Tanácsban”.

Netanjahu szerint nem is kevés jel mutat erre.

„Most arra kell nagy erőfeszítéseket tennünk, hogy megakadályozzunk egy újabb ENSZ-határozatot, megakadályozzuk a Kvartett döntését. Ennek irányában hatalmas diplomáciai nyomást teszünk, és az elkövetkező napokban erre összpontosítunk. Nincs már sok időnk, a következő két hetet erre kell felhasználnunk, sikerülnie kell” – fogalmazott.

Hónapokkal korábban az izraeli miniszterelnök már világossá tette, hogy országa nem kíván részt venni a Franciaország által rendezett békekonferencián, mert az szerinte „árt a békefolyamatnak”, hiszen „lehetővé teszi Abbásznak, hogy elkerülje a közvetlen megbeszéléseket”.

Forrás: Jpost