SHARE

Péntek este az amerikai hírszerzés nyilvánosságra hozott egy részleges jelentést arról, hogy az oroszok miként befolyásolták az amerikai elnökválasztás kimenetelét.

A jelentés szerint “nagyon megbízható” információk szerint, maga Vlagyimir Putyin orosz elnök “befolyásolási kampányt” rendelt el a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamat ellen. A hírszerzés szerint Putyin alá akarta ásni az amerikai elnökválasztás demokratikus dolyamatát és megpróbálta befeketíteni Hillary Clintont. “A lejáratásával szándékozott növelni a republikánus Donald Trump esélyeit” – olvasható a jelentésben.

Az amerikai titkosszolgálatok által részlegesen nyilvánosságra hozott jelentésében azt állítják, hogy az orosz katonai hírszerzés adta át az amerikai demokrata szerverekről lopott anyagokat a Wikileaks kiszivárogtató portálnak. A jelentésben azt írták, hogy az orosz titkosszolgálat egy Guccifer 2.0 nevű kitalált hackert, a DCLeaks.com portált és a Wikileakse használta fel ahhoz, hogy nyilvánosságra hozza a hackertámadásokkal megszerzett információkat a demokrata szerverekről.

Az amerikai jelentés azt is megjegyzi, hogy az adatokat a Demokrata Országos Bizottság és befolyásos demokrata párti politikusok számítógépéről lopták le. Mindemellett hozzáteszik, hogy a közzétett információk egyike sem koholmány.

Sőt azt is írják, hogy az orosz hírszerzés több amerikai szövetségi állam és a helyi válaztási bizottság adataihoz hozzáfért, és mindkét párt számítógépes rendszereit támadta.

Orosz hírszerzés? Még egy tini is meg tudta hackelni

Julian Assange a héten televíziós interjút adott a Fox Newsnak, amiben más sokadjára erősítette meg, hogy a Wikileaks a demokrata szervekről származó információkat nem orosz, főleg nem kormányzati forrásból kapta.

A Wikileaks alapítója mindemellett azt is megjegyezte, hogy annyira gyatra volt John Podestának, Hillary Clinton kampányfőnökének az internetes védelme, hogy még egy 14 éves gyerek is képes lett volna meghackelni.

Pár hete a New York Times írt arról, hogy az FBI többször is jelezte a Demokrata Nemzeti Bizottságnak, hogy rendkívül hiányos a szervereiknek a védelme, így fennáll a veszély, hogy könnyen feltörhetik. Az ügynök többszöri figyelmeztetésére a párt infósai állítólag hanyagul reagáltak, nem tettek óvintézkedéseket. Podesta szerverét sajtóinformációk szerint úgy sikerült feltörni, hogy a hacker egy hivatalosnak tűnő levélben arra kérte a kampányfőnököt, hogy változtassa meg a jelszavát az internetes támadások miatt. Podesta ekkor tanácsot kért az informatikai stábtól, akik úgy vélték, az email hiteles forrásból származik. Így Clinton legfőbb bizalmasa maga adta meg a hackernek a jelszavát, ami a következő volt Assange szerint: PASSWORD.

Röhej.

Trump: Ez abszolút nem befolyásolta a választások kimenetelét

Az amerikai titkosszolgálati jelentésekre az Egyesült Államok választott elnöke is reagált. Donald Trump a New York-i Trump Towerben találkozott James Clapperrel, a hírszerző ügynökségek csúcsvezetőjével, John Brennan CIA-igazgatóval, Mike Rogers admirálissal, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetőjével és James Comey FBI-igazgatóval.

Trump a Twitteren is közzétett elmondása alapján, dicsérte a hírszerzés munkatársait, kifejezve, hogy mennyire nagyra tartja a nemzet érdekében tett erőfeszítéseiket. Viszont kijelentette, hogy még az amerikai titkosszolgálatok által átnyújtott információk sem támasztják alá, hogy az orosz kibertámadások bármiben is befolyásolták volt a választások kimenetelét.

A milliárdos üzletember elmondta, “miközben Kína, Oroszország és más országok, külső csoportok és emberek folyamatosan megpróbálnak behatolni kormányzati intézményeink, vállalataink és szervezeteink, köztük a Demokrata Országos Bizottság számítógépes rendszereibe, mindennek abszolút semmiféle hatása nem volt a választások kimenetelére”.

Trump azt is megjegyezte, hogy a Republikánus Országos Bizottság szerverei is ostrom alatt voltak, viszont azokat nem lehetett feltörni, mert “az RNC-nek erős számítógépes rendszere van”.

Mit nem ír a jelentés?

– Nem állítják, hogy az orosz hackertámadás kiterjedt volna a választás tényleges folyamatára, azaz a szavazórendszereket és a szavazatszámlálást egyáltalán nem befolyásolták.

– Nem állítják, hogy az orosz befolyás a választások tényleges kimenetelét bármennyire befolyásolta volna.

Forrás: FoxNews, MTI