BREIT PORTAL TENGERENTÚL Szakadék szélén az USA: Borzalmas károkat okozott az Obama-kormány a kereszténységnek

Szakadék szélén az USA: Borzalmas károkat okozott az Obama-kormány a kereszténységnek

4745
0
SHARE
Obama
Obama

Robbanásszerűen nőtt az ateisták száma, miközben egyre kevesebb a hithű keresztény. A társadalmi megosztottság óriási, különösen a jövő generációja van hatalmas veszélyben. Óriási kérdés: Tud-e változást hozni Donald Trump? Felébrednek-e a keresztények a mély álomból.

A Pew Research Center jelentést készített arról, hogy miként változott meg az Egyesült Államok Barack Obama nyolc évig tartó elnöksége. Az eredmény borzalmas.

Zuhanó kereszténység, szárnyaló ateizmus

Az elmúlt években alapjaiban változott meg az ország vallási összképe. Obama kormányzásának kezdetén még “csak” az amerikai társadalom 16 százaléka vallotta magát ateistának, vagy “vallástalannak”. Ez a szám 2014-re 23 százalékra ugrott.

Ezzel arányosan pedig drasztikusan zuhant a keresztények száma is.

Az Egyesült Államok felnőttkorú lakosságát tekintve az arányuk 78 százalékról 71 százalékra esett vissza.

A keresztény felekezeteket tekintve a protestánsokat és a katolikusokat érte a legnagyobb csapás, az evangélikus, fekete protestáns és más kisebb keresztény felekezetekhez tartozók aránya viszont stagnált.

De jelentősen csökkent azoknak az aránya is, akik valamilyen módon hisznek Istenben, fontos szerepet tölt be az életükben a vallás, naponta imádkoznak és rendszeresen járnak vallási rendezvényekre.

Az ateisták száma különösen a milleneumi (90-es években született) generáció körében nőtt, 25 százalékról 35 százalékra emelkedett. Ebben a korosztályban a válaszadók mindössze 39 százaléka imádkozik naponta és 28 százaléka jár rendszeresen istentiszteletre. 48 százalékuk nem hiszi, hogy a Biblia Isten beszéde, 44 százalékuk nem hisz a pokol létezésében.

A jövő generációja egyre kevésbé hisz Istenben

A milleneumisták szerepe különösen abban a tekintetben érdekes, hogy a választásra jogosultak száma utolérte a Baby Boomers generációt (A második világháború után születettek). Ráadásul a republikánus szavazók átlagéletkora egyre magasabb.

Barack Obama kormányának döntései ráadásul nem csak az Egyesült Államokra, hanem az egész világra is kihatott. A demokrata kormányzás nagy győzelemnek élte meg például a melegházasság területén történt előrelépést, amire példaként tekintett számos európai ország is.

Barack Obamára a legtöbb demokrata szavazó egyfajta megváltóként tekintett, mint az Egyesült Államok első afroamerikai elnökére, aki majd változást hoz a faji és etnikai kapcsolatokban. Nyolc év elteltével a felmérések azonban azt mutatják, hogy szinte semmit nem változott a színesbőrűek és a fehérbőrűek közötti kapcsolat.

Sosem látott megosztottságot hozott Obama

Obama rekordot döntött a politikai megosztottság tekintetében is, az elmúlt hat évtizedben nem volt olyan elnök, akit ennyire elutasított volna az ellenzék. Még George Busht is jobban elismerték a demokraták az elnöksége alatt, mint Barack Obamát a republikánusok.

A sort még hosszan lehetne folytatni Obama Izrael-politikájával, az iráni atomegyezménnyel, a marihuána legalizálásával, az arab tavasszal, az Iszlám Állammal és a bevándorlással.

Az elmúlt évtizedek elnökei (piros – republikánusok viszonya az elnökhöz, kék – demokraták viszonya az elnökhöz) – Jól láthatóan nyílik az olló

Barack Obama volt a legrosszabb az elmúlt hatvan évben, ami az Egyesült Államokkal történhetett, és ezt talán a keresztények tudják a legjobban.

Forrás: Pew Research