BREIT PORTAL HAZÁM, HAZÁM Magyar vétó segített megfúrni az Izrael-ellenes párizsi konferenciát

Magyar vétó segített megfúrni az Izrael-ellenes párizsi konferenciát

8170
0
SHARE
Párizsi konferencia
Párizsi konferencia

Pillanatok alatt bejárta a világsajtót, hogy Nagy Britannia kormánya megváltoztatta eddigi álláspontját, és a párizsi konferencián megvétózták az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldására irányuló nyilatkozat elfogadását. Azt viszont kevesen tudják, hogy ebben Magyarország is támogatta őket.

Sokáig arra lehetett számítani, hogy a párizsi konferencián az Egyesült Államok közbenjárására előkészítenek egy újabb Izrael-ellenes ENSZ határozatot, de mégsem így történt. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök intenzív diplomáciai erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy eltántorítsa a nemzeteket attól, hogy egyoldalúan Izrael érdekeinek figyelmen kívül hagyásával hozzanak döntést a konferencián.

“Nem megfelelő a párizsi konferencia időzítése”

A brit külügyminiszter, a Brexit nagy pártolója, Boris Johnson nem vett részt a konferencián, így Nagy-Britanniát nem képviselték Párizsban.

A Financial Times hivatalnokokra hivatkozva azt írja, hogy a brit vétót Magyarország és Horvátország is támogatta. A vétót azzal magyarázták, hogy sem Izrael, sem Palesztina nem vett részt a konferencián, amelynek az időzítése amúgy sem megfelelő. A Politico úgy tudja, nem a horvátok, hanem az észtek vétóztak.

Bravó Magyarország, jár a piros pont.

Forrás: 444 nyomán, Financial Times, Politico