BREIT PORTAL TENGERENTÚL Botrány: Ferenc pápa Hitlerhez hasonlította Trumpot

Botrány: Ferenc pápa Hitlerhez hasonlította Trumpot

8133
0
SHARE
Ferenc pápa
Ferenc pápa

Amikor a spanyol El Pais riporterei arról kérdezték, hogy mit szól Trump megválasztásához és a populista politikusok megerősödéséhez, a katolikus egyház fejének Adolf Hitler és a náci Németország jutott az eszébe. Mi más.

A spanyol újságírók a következő kérdést tették fel Ferenc pápának:

“Európában és Amerikában még mindig érzékelhetőek a válság következményei, növekvő egyenlőtlenségek, az erős vezetés hiánya olyan politikai erőket emel fel, akik az állampolgárok elégedetlenségére építkeznek. Néhányat rendszerellenesnek és populistának is lehet nevezni, kiaknázzák a bizonytalan jövő miatt aggódó polgárok félelmeit, és idegengyűlöletet hoznak létre bennük. Trump példája a legszembetűnőbb, de Ausztriában és Svájcban is vannak példák. Aggódik emiatt a jelenség miatt?”

Ferenc pápa válaszában Adolf Hitlert és a náci Németországot elevenítette fel.

Ferenc pápa
Ferenc pápa

“A válság félelmet idéz elő. A véleményem szerint a legnyilvánvalóbb példája az európai populizmusnak Németország 1933-ban. A válságban veszteglő nép az identitását kereste, amíg egy karizmatikus vezető jött és megígérte, hogy visszaadja az identitásukat. Tudjuk, hogy mi történt ezután” – fogalmazott Ferenc pápa az El Paisnak adott interjújában.

“Hitler nem ellopta a hatalmat” – tette hozzá -, “az emberek választották meg, és azután elpusztította az embereket”.

“A válság idejét híján vagyunk az ítélőképességnek, és ezért mondom mindig: beszélgessünk egymással és magunkkal is” – fogalmazott.

Bolondság előre félni

Az interjú mindössze egy nappal azt követően jelent meg, hogy Donald Trumpot beiktatták a hivatalába, így ő lett az Egyesült Államok 45. elnöke. A szombati nap folyamán világ számos táján demonstrálók tízezrei vonultak az utcára, hogy a autoriternek tartott Trump ellen tiltakozzanak. Akarva akaratlanul, a több millió tüntető az abortusz védelméért is felvonult.

A pápa direkten már óvatosabban fogalmazott Trumppal kapcsolatosan:
“Nézzük meg a cselekedeteit, hogy mit fog tenni, és akkor meg lesz a véleményem. Félni, vagy örülni előre annak, hogy valami történni fog, én szerintem bolondság. Olyan lenne, mintha egy próféta csapásokat jövendölne meg” – mondta.

Forrás: El Pais