BREIT PORTAL TENGERENTÚL Háborúra készült a Baloldal: Obama embere már a katonai puccson gondolkozik

Háborúra készült a Baloldal: Obama embere már a katonai puccson gondolkozik

2545
0
SHARE
Rosa Brooks
Rosa Brooks

Meghökkentő blogbejegyzést írt a Foreign Policy oldalára Rosa Brooks, az Obama kormány egykori tisztviselője. Az írásában azt pedzegeti, hogyan lehetne minél gyorsabban megszabadulni Trumptól. Négy lehetséges forgatókönyvet vázolt fel.

Rosa Brooks tagja a Soros György szervezete által pénzelt New America Foundationnal, 2009 és 2011 között pedig tanácsadóként dolgozott a Védelmi Minisztériumban, valamint az Obama stáb főtanácsadója is volt.

A Foreign Policy hasábjaira az alábbi címmel közölt cikket:

„Három módja annak, hogy még 2020 előtt megszabaduljunk Trump elnöktől”

Az igazából négy különböző módot felsoroltató cikk javarészt arra épül, hogy Donald Trump mentálisan nem beszámítható, és ezt bebizonyította az elnöki poszton eltöltött első hete. „Legyünk egyértelműek: Az van, amitől mindenki félt – ő egy őrült.”

Forgatókönyvek: Elmbetegségre hivatkozás, katonai puccs

A Brooks által felsorolt lehetőségek a következők:

Leváltani négy év múlva az elnökválasztáson.
„De ilyen katasztrofális első hét után ezt túl hosszú idő lenne kivárni” – írja.

Felelősségre vonás.
Az újságíró arra panaszkodott ugyanakkor, hogy „a felelősségre vonás túl sok időt vesz igénybe: hónapokat, ha nem többet – még egy rendkívül lelkes kongresszus esetében is. És amikor egy őrült kezeli a nukleáris kódokat, akkor még pár hónap is rendkívül hosszú időnek tűnik”.

Mentális beszámíthatatlanságra hivatkozni a 25. alkotmánymódosítás értelmében, ami lehetőséget nyújt a legfelsőbb parancsnok elmozdítására abban az esetben, „ha az elnök nem képes ellátni a feladatait és gyakorolni a hatalmát”.

Katonai puccs.
Erről Brooks ezt írja: „A negyedik lehetőség az, amire azt kell mondanom, hogy még nem volt példa az Egyesült Államokban: egy katonai puccs, vagy legalább a hadsereg vezetőinek a szembeszegülése bizonyos döntésekkel kapcsolatban.”

Rosa Brooks szerint a katonai vezetőknek meg kell fontolniuk ezt a lehetőséget, mert Trump bármikor olyan utasításokat, hogy:

„Készüljetek Irak megszállására! Holnap elfoglaljuk Mexikót! Gyűjtsétek össze a muszlim amerikaiakat és küldjétek a Guantanamóba! Megtanítom a leckét Kínának – egy kis atommal!”

Az újságírónő a 25. cikkelyre való hivatkozásnál arra apellál, hogy Mike Pence-nek vannak elnöki ambíciói. Brooks szerint annak ellenére, hogy Pence nem mérsékelt, és keményvonalas politikát folytat a melegjogok és a klímaváltozás területén, “nyilvánvalóan nem őrült”.

Forrás: Foreign Policy