BREIT PORTAL EURÁBIA Globális polgárháború vár Európára, figyelmeztetnek a kutatók

Globális polgárháború vár Európára, figyelmeztetnek a kutatók

28597
0
SHARE
Polgárháború
Polgárháború

Egy neves belga történész azt állítja, a következő 30 évben egy globális polgárháború sújtja majd Európát. David Engels szerint világos a párhuzam Európa és a Római Köztársaság között.

“20-30 éven belül Európa egy autokratikus, vagy birodalmi állammá válik, miután egy polgárháború romba döntötte az előző állami berendezkedést”

– állítja Engels, A Brüsszeli Szabadegyetem történésze. A szakember szerint a kontinens már 2011 óta ezen az ösvényen jár, de az elmúlt években egyre intenzívebbé váló migránsválság csak megerősítette a feltételezéseit.

Ugyanígy bukott el a Római Köztársaság is

“Arra számítok, hogy egy polgárháború alapjaiban változtatja meg politikai és társadalmi szempontból is Európát. Akár tetszik, akár nem, a kontinens az első században a bukás útjára lépő Római Köztársasággal hozható párhuzamba” – vélekedett.

Engels meg van győződve arról, hogy az Európai Unió arra a sorsra jut, mint Julius Caesar, aki leginkább a Nagy Pompeiussal vívott római polgárháborúról vált ismertté. A történész szerint a párhuzam “annyira masszív, annyira nyilvánvaló és már évtizedek óta megfigyelhető”.

Engels szerint a jelenkori Európában megfigyelhetőek ugyanazok a tényezők, amik egykor a Római Köztársaság hanyatlását okozták. Az általa felsorolt okok között szerepelt a családi viszály, az individualizmus, a tradicionális kultúra visszaszorulása, a globalizáció, a fundamentalizmus és az egyre szaporodó bűncselekmények.

David Engels
David Engels

A történész szerint éles válaszvonal húzódik az oligarcha osztály, a római szenátorok (pénzügyi és politikai elit), valamint az egyre erősödő populista mozgalmak között, amelyek hangot adnának a népnek.

Európában Geert Wilderst és Marine Le Pent a tudós leginkább a populista római szenátorral, Publius Clodius Pulcherrel tudta párhuzamba állítani.

Miközben a migránsválság központi eleme a megfigyeléseinek, Engels szerint nem ez az egyetlen faktor. “A jelenlegi demográfiai átalakulások csak a közgondolkozás változásának egyik tünete, amit formál a kozmopolitizmus, az önbizalomhiány, a materializmus és a rossz lelkiismeret erős keveréke.”

“Én nagyon félek ettől, de gyáva lennék, ha becsuknám a szemem csak amiatt, hogy ne kelljen látnom a valóságot” – fogalmazott.

No-go övezetek Európa szerte
No-go övezetek Európa szerte
Polgárháború kicsit másképp

Engels szerint elkerülhetetlen a polgárháború, ami szerinte nem egy hagyományos katonai konfliktusban csúcsosodik ki, hiszen az európai társadalmak nincsenek úgy felfegyverkezve. Sokkal inkább úgy látja, hogy egész Európában hasonló lesz a helyzet, mint Svédországban, ahol már több, mint 50 no-go övezet van, vagy Brüsszel Molenbeek negyedében, ahol hónapokon keresztül voltak képesek bújtatni a párizsi terroristát, Salah Abdeslamot.

“Én úgy számolok, hogy az ilyen külvárosi részek ki fognak csúszni a központi irányítás alól, majd az etnikai és vallási csoportok paramilitáris szervezetein keresztül a saját kezükbe veszik az irányítást. Ez gazdasági hanyatláshoz, a bűncselekmények elterjedéséhez és teljes politikai instabilitáshoz vezet majd. Ezt a helyzetet oldhatja majd meg a béke és a rend megteremtésével egy olyan személy, mint Augustus császár.”

A változás eredménye az egyetemi kutató szerint egy Egyesült Államokhoz hasonló Egyesült Európa lesz, amelyet egy karizmatikus vezető fog irányítani.

Iszlám társadalom Európa hamvaiból

Hasonló megállapításra jutott tavaly ősszel egy francia iszlámkutató. Szerinte az Európába vándorolt muszlimok harmadik generációja elképesztő módon radikalizálódni fog, ami polgárháborúba taszítja a kontinenst.

Franciaország egyik legkiemelkedőbb egyetemének a politikatudós professzora, Gilles Kepel azt állítja, az Európában tapasztalható iszlám terrorizmus nem kifejezetten az iszlám és a nyugati civilizáció között eredményez háborút, hanem magában az iszlámon belül.

Gilles Kepel
Gilles Kepel

A professzor szerint a vahabista és szalafista mozgalmak szélsőségeseinek a gyermekei

nem csak Európát akarják majd elfoglalni, hanem meg akarják semmisíteni a mérsékeltnek tartott iszlám ellenzéket is.

Kepel szerint a muszlimok növekvő lélekszáma ki fogja termelni a “Dzsihád Generációt”, ami tovább fogja folytatni a terrorcselekményeket az európai városokban.

A terrortámadások célja, hogy politikai változást provokáljon, ami kiváltja a társadalom ellenszenvét a muszlimok ellen. Ez pedig végezetül még inkább radikalizálni fogja a muszlimokat és egy globális polgárháborút fog előidézni.

Ennek a generációnak a hosszú távú célja az lesz, hogy elpusztítsa Európát egy polgárháború során. majd az, hogy annak hamvaiból egy iszlám társadalmat építsen fel – fogalmazott.

Az Iszlám Állam hasonló stratégiát alkalmazott Szíriában, Irakban és Líbiában is. A terrorszervezet a polgárháborúk okozta káoszt használta ki arra, hogy megvesse a lábát, növelje a hatalmát és kiterjessze a fennhatóságát.

A professzor szerint a legtöbb muszlim nem vesz aktívan részt a terrorizmusban, nem kooperál a terrorcsoportokkal. Viszont a fiatalok körében terjed a szalafizmus, ami a növekvő munkanélküliséggel kiegészülve a harmadik generációban a fiatalokat a radikalizmus felé fordíthatja.

Forrás: Welt, Kronen Zeitung