BREIT PORTAL EURÁBIA Terrorjelentés: Belgium hemzseg a halál prófétáitól

Terrorjelentés: Belgium hemzseg a halál prófétáitól

1889
0
SHARE
Belgium: Terjed az iszlám radikális irányzata
Belgium: Terjed az iszlám radikális irányzata

Terjedőben van az iszlám szélsőséges, terrorista irányzata, a vahhábizmus a belgiumi mecsetekben – közölte szerdán a terrorista fenyegetéseket elemző belga testület (OCAM). Belgium egyre inkább kezd veszélyes hellyé válni.

A mecsetek és a muszlim vallási központok egyre nagyobb részében nyer teret az iszlám ultrakonzervatív irányzata Belgiumban. A vahhábita imámok egyre gyakoribbak Brüsszelben, Antwerpenben és Mechelenben – ismertette a La Libre Belgique című helyi lap az OCAM jelentését.

A helyzetértékelés szerint az iszlám szélsőséges formáinak terjedését bizonyos televíziós csatornák és az online média is segíti Európában.

A mérsékelt tanítók “tehetetlenek”

Miközben a fundamentalisták kisebbségben vannak az ország muzulmán közösségében. A mecsetek többségében követett mérsékelt irányvonal képviselői “tehetetlenek” a vahhábizmus terjedésével szemben – mutatott rá a belga testület.

A tavaly márciusi brüsszeli terrortámadásokat követően számos olyan cikk látott napvilágot, amelyek szerint a radikalizálódás részben annak is a számlájára írható, hogy az 1960-as évek végétől kezdve jellemzően szaúdi hitszónokok irányították az iszlám hitéletet Belgiumban, akik merev, dogmatikus tanaikkal muszlimok generációinak a gondolkodását határozták meg.

Forrás: MTI nyomán, La Libre Belgique