BREIT PORTAL DZSENDER Sokkoló adatok: A hívő amerikaiak többsége támogatja a melegházasságot

Sokkoló adatok: A hívő amerikaiak többsége támogatja a melegházasságot

2942
0
SHARE
Melegházasság
Melegházasság

Egy új amerikai tanulmány kimutatta, az amerikaiak többsége támogatja a melegházasságot. Az eredmények szerint, a legtöbb vallási csoport is az azonos neműek szövetségkötése mellett van.

Egy kiszivárgott törvénytervezet szerint a Trump-kormány azon gondolkozik, hogy lehetővé tegye az egyének és a szervezetek számára azt, hogy vallási alapon visszautasítsák bizonyos homoszexuális párok és transznemű emberek számára a szolgáltatásaikat anélkül, hogy jogi következményekkel kelljen szembenézniük.

A Public Religion Research Intstitute összesen 40,509 vallásos embert kérdezett meg arrok, hogy mi a véleménye a melegházasságról. Az eredmény megdöbbentő.

Mindent egybevéve, az amerikaiak 58 százaléka támogatja a melegek és leszbikusok házasodását. A vallási csoportok körében az unitáriusok (94%), buddhisták (85%) és a zsidók (73%) vezetik a támogatók listáját. Az átlag körül szimpatizálnak a melegházassággal a hinduk (68%), a főáramú protestánsok (63%), a katolikusok (63%), a hispán katolikusok (62%), az ortodox kereszények (59%).

Valamivel jobb a helyzet a fekete protestánsoknál (45%), a muszlimoknál (44%), a hispán protestánsoknál (41%) – náluk meglehetősen megosztott a hívők hozzáállása a kérdéshez.

Három olyan vallási irányzat van, ahol egyértelmű többség ellenzi a melegházasságot: a mormonok (37%), fehér evangélikusok (31%) és a Jehova Tanúi (25%). Viszont szomorú adat, de ez a három csoport a társadalom mindössze 19 százalékát teszi ki.

A tolerancia fontosabb, mint a vallásszabadság

Még drámaibb a helyzet atekintetben, hogy hányan tartják helyénvalónak a szolgáltatás hitbéli meggyőződés alapján történő visszautasítását. (Pl. Cukrász, Virágárus, Ügyvéd, stb. közreműködése egy melegházasságnál.)

A vallási csoportok között szinte konszenzus van abban, hogy ellenzik a hitbéli meggyőződésből történő “diszkriminációt”.

10-ből 6 amerikai szerint az üzletvezetők nem utasíthatják vissza a meleg párokat, ha igénylik a szolgáltatásaikat.

Ebben a kérdésben kizárólag a fehér evangélikusok csoportjában múlta felül az egyetértők száma az ellenzőkét.

Forrás: PRRI