BREIT PORTAL DZSIHÁD Ijesztő adatok: Robbannásszerűen terjed az iszlám a világban

Ijesztő adatok: Robbannásszerűen terjed az iszlám a világban

6322
0
SHARE
Robbanásszerűen növekszik a muszlim populáció
Robbanásszerűen növekszik a muszlim populáció

A muszlimok a világ leggyorsabban növekvő vallási csoportja. A növekedés üteme, a tömeges bevándorlás és az Iszlám Állam brutális merényletei rengeteg országban politikai vita tárgyává tette az iszlám vallást.

A Pew Research Center azt vizsgálta a jelentésében, hogy milyen ütemben nő az iszlám vallás, és hogyan viszonyulnak ahhoz a különböző nemzetek.

Mennyi muszlim él a világon?

A 2010-es adatok alapján a világon 1.6 milliárd muszlim ember élt, ami akkor az emberiség körülbelül 23 százalékát tette ki. Miközben az iszlám a világ második legnépesebb vallásának számít a kereszténység után, a növekedés ütemét tekintve ők az elsők.

Amennyiben a jelenlegi trend folytatódik, akkor a század végére a muszlimok száma meghaladja a keresztényekét.

Mindamellett, hogy a Közel-Kelet és Észak-Afrika számít az elsődleges muszlim országok színterének, a világ muzulmánjainak csak a 20 százaléka él itt. A muszlimok többsége, 62 százalék az Ázsiai-Csendes-Óceáni térségben él, például Indonéziában, Indiában, Pakisztánban, Bangladeshben, Iránban és Törökországban.

Jelenleg Indonézia a legnagyobb muszlim népességgel rendelkező ország, de 2050-re a helyét átveheti az amúgy hindu-többségű India a maga 300 milliós muszlim lakosával.

A muszlim populáció Európában is növekszik. Becslések szerint az arányuk 2050-re eléri majd a 10 százalékot.

Hány muszlim él az Egyesült Államokban?

2015-ös adatok szerint 3.3 millió muszlim élt az Egyesült Államokban, egy 2014-es adat pedig azt mutatta, hogy az amerikai felnőtt lakosság 0.9 százaléka vallotta magát muszlimnak. A PRC becslései szerint 2050-re a muszlimok aránya Amerikában eléri a 2.1 százalékot, amivel utol fogja érni a zsidóságot, amely jelenleg az ország második legnépesebb vallásának számít.

Miért növekszik ilyen ütemben az iszlám?

A robbanásszerű növekedés mögött két faktor húzódik meg. Az egyik egyszerű demográfia. A muszlimok sokkal több gyermeket vállalnak, mint a más vallásokhoz tartozók.

Egy átlagos muszlim nő legalább 3.1 gyermeket szül, míg más vallású asszonyok pedig 2.3-at.

Ráadásul a muszlimok a legfiatalabb vallási csoport az életkort tekintve. Hét évvel fiatalabbak a nem-muszlim vallásosok átlagéletkoránál. A szaporodási ütemmel összevetve emiatt növekszik így az iszlám.

Miközben a globális populáción nem változtat a bevándorlás, nagy hatással van Észak-Amerikában és Európában a társadalom összetételére.

Hogyan látják az amerikaiak a muszlimokat és az iszlámot?

A PRC 2017-es felmérése egy százas skálán kérdezte meg az amerikaiakat, hogy értékeljék a muszlimokat és még másik hét vallási csoportot. A 0 értelemszerűen a legrosszabb értéket jelentette, a 100 pedig a legjobbat. Mindent egybevéve az amerikaiak 48 ponton értékelték az iszlámot, az ateistáknál ez a szám 50 volt.

Az amerikaiak a másik hét fő vallási irányzatot (zsidók, katolikusok, protestánsok, evangélikusok, buddhisták, hinduk és mormonok) mind pozitívabban értékelték. Viszont a muszlimok megítélése az elmúlt pár évben pozitívan változott, 2014-ben egy hasonló százas pontozásban, az iszlám még csak 40 pontot ért el.

Nagy különbség van a két nagy politikai irányzat viszonyulásában is.

A republikánusok átlagosan 39 pontot adtak, míg a demokraták pedig 56 pontot.

A republikánusok sokkal inkább tartottak az iszlám nevében elkövetett szélsőséges tettek miatt (67 és 40 százalék). Egy 2016 végén készült felmérés szerint a republikánusok döntő többsége úgy felelt, hogy az iszlám minden más vallásnál jobban bátorít az erőszakra.

Minden második amerikai úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államokban élő muszlimok Amerika-ellenesek.

Hogyan látják az iszlámot az európaiak?

2016 tavaszán 10 európai ország nyilatkozott arról, hogy milyen benyomással vannak a muszlimokról. Miközben a legtöbben úgy vélekedtek, hogy az országukban élő muszlimok alig támogatják az Iszlám Államot, az olaszok 46 százaléka vélekedett úgy, hogy szimpatizálnak a radikális szervezettel az országban élő muzulmánok.

Meglepő, de a kutatásban résztvevő országok közül Magyarországon adták a legkedvezőtlenebb véleményt az iszlámmal kapcsolatban.

Minket követett Olaszország, Lengyelország és Görögország.

Hogyan látják a Nyugatot a muszlimok?

Egy 2011-es kutatás szerint a muszlimok 68 százaléka szerint a nyugatiak önzők. Háromból ketten vélték úgy, hogy a nyugatiak erőszakosak és kapzsik, valamint erkölcstelenek. Csak a kisebbség vélte úgy, hogy a Nyugat őszinte, toleráns és tiszteli a nőket.

A nyugatiak rendkívül vegyesen vélekedtek a muszlimokról. 58 százalék szerint a muszlimok fanatikusok, minden második válaszadó viszont őszintének tartotta őket. 50 százalék szerint a muszlimok erőszakosak, 41 százalék szerint nagylelkűek.

Forrás: Pew Research Center