BREIT PORTAL POLITIKUSTEMETŐ Európa jövője a tét: Brüsszel kivérezteti Fillont és Le Pent is

Európa jövője a tét: Brüsszel kivérezteti Fillont és Le Pent is

2308
0
SHARE
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Drámai változásokat lehet tapasztalni Franciaországban alig pár héttel a választások előtt. Míg pár hónappal ezelőtt szinte biztosra lehetett venni, hogy a jobboldal két nagyágyúja mérkőzik meg egymással a második fordulóban az elnöki posztért, mára Brüsszel üdvöskéje, Emmanuel Macron az abszolút favorit.

Annak ellenére, hogy Franciaországban az emberek többségének elege van a jelenlegi EU-barát és bevándorlás-párti baloldali kormányból, a jobboldali szavazókat jelentősen megosztja Marine Le Pen általános démonizálása és a korrupciós botrányok irreális felnagyítása.

Először Fillont lövik le

Francois Fillon nagy meglepetésre még nagyon megerősödve jött ki a jobboldali előválasztásból megelőzve az addig a legnagyobb favoritnak tartott Nicolas Sarkozy-t és Alain Juppé-t. Amikor viszont már szinte biztossá vált, hogy ő az elnökválasztás egyik legnagyobb esélyese, váratlanul vizsgálatot indítottak ellene korrupciós ügyek miatt.

Az elmúlt napokban több mint háromszáz jobboldali képviselő elfordult Fillontól, aki ellen családtagjai feltételezett fiktív parlamenti alkalmazása miatt közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása miatt indulhat eljárás.

Bár Fillon konzekvensen elutasította a lemondására történő felszólításokat, a Köztársaságiak körében tapasztalható megosztottság miatt észrevehetően veszített népszerűségéből.

Aztán Le Pent

Marine Le Pen már évek óta hasonló cipőben jár, mint Fillon. A szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökét már hosszú ideje démonizálják az ellenfelei. Édesapja botrányos kijelentései miatt rengetegszer érték kritikák, ami miatt az EU-, és bevándorlás-ellenességéről híres politikus állandó védekezésre és ellentámadásra kényszerül.

Brüsszel Fillonhoz hasonlóan a Nemzeti Front jelöltjét is betámadta a kampányidőszak véghajrájában. A korrupcióellenes hivatal szerint a párt európai parlamenti fiktív asszisztensi állásokat tartott fent. A nyomozás keretében Le Pent is beidézték, aki azonban a választásokig nem hajlandó vallomást tenni. A pártelnök szerint korábban és később is bőven volna erre alkalom, felháborítónak tartja, hogy az eljárást pont a választási kampány véghajrájára tartogatták.

A legfrissebb közvélemény-kutatások adatai szerint még mindig ő az országban a legnépszerűbb jelölt, már csak a hibahatáron belüli egy százalékkal előzi meg a baloldal reménységét, a brüsszeli pártkatonát, Emmanuel Macront.

Végül Brüsszel győz

Emmanuel Macronnak, Hollande egykori gazdasági miniszterének kifejezetten jól jött, hogy mind Le Pen, mind Fillon körül most váratlanul korrupciós botrányok robbantak ki. A jobboldalon Macront sokan Brüsszel üdvöskéjének tartják. Le Pen a baloldali ellenfelét „EU-fanatikusnak” és a „Rothschild-bank jelöltjének titulálta”, aki mellé odaállt a teljes franciaországi média. A Nemzeti Front elnöke úgy véli, a baloldali jelölt győzelme azt jelentheti, hogy autópálya épül Algériától egészen Párizsig kizárólag a menekülteknek.

Elemzők szerint fennáll a veszélye annak, hogy a széttagolt jobboldali szavazótábor miatt végül a jelentős kisebbségbe szorult baloldali tábor fogja megnyerni a választást. Ez könnyen azt jelentheti, hogy Európában az utolsó akadály is elhárul az Európai Egyesült Államok létrehozása elől.

Úgy tűnik a végső döntés a jobboldali katolikus szavazók kezében van, akik sokáig Fillont támogatták, most viszont rengetegen kihátráltak mögüle. Az Ifop felmérése szerint a nem gyakorló katolikusok körében Fillon 6 százalékpontot, míg Le Pen 2 százalékpontot veszített. Eközben Macron ebben a csoportban 5 százalékkal erősödött.

Az elkötelezett katolikusok körében még drámaibb a változás. Fillon itt 12 százalékpontot zuhant, Le Pen pedig 4-et. Eközben Macron itt is erősödött 8 százalékkal.

Forrás: Europe Elects