BREIT PORTAL JERUZSÁLEM Zombiapokalipszis Izraelben. Mégis mi köze ennek Purimhoz?

Zombiapokalipszis Izraelben. Mégis mi köze ennek Purimhoz?

2248
0
SHARE
Éves zombijárás Tel-Avivban.
Éves zombijárás Tel-Avivban.

Zombiinvázió Tel-Avivban, nőnek öltözött férfiak, Siratófalnál imádkozó pókember. Országos farsangbál, aminek vajmi kevés köze van Purimhoz.

A napokban ünnepelték Izraelben a Purimot, az ősi bibliai ünnepet. A zsidó hagyomány szerint ilyenkor megemlékeznek arról, hogy miként menekült meg a diaszpóra zsidóság a Perzsa birodalom népirtása elől Eszter közbenjárására.

Van, aki így emlékszik Eszter könyvére...
Van, aki így emlékszik Eszter könyvére…

A Biblia leírása szerint egy Hámán nevezetű főminiszter arról győzte meg I. Xerxészt (Ahasvérus), hogy adjon lehetőséget a zsidók kiirtására. Végül Eszter királyné közbenjárására a zsidók önvédelmi jogot kaptak, és 76 ezer ellenségüket ölték meg.

Azóta az ünnepet több kisebb tradíció is kiegészíti. A rend szerint a zsidók meghallgatják Eszter könyvének felolvasását a zsinagógában, majd Hámán nevének említésekor hangos zajt csapnak. Egy másik előírás szerint kis süteményeket küldenek egymásnak, valamint a szegényeknek is kiemelt módon adakoznak. Az ünnep tetőpontján olyan lakomát csapnak, melyen egy rabbinikus előírást követve annyit kell inni, hogy ne tudjanak különbséget tenni az átkozott Hámán és az áldott Márdokeus között.

Éves zombijárás, mert miért ne

A hatalmas ünnepsorozatnak mára elengedhetetlen kellékévé vált a különböző jelmezekbe való öltözés. Idén ezt Tel-Avivban olyan szintig tolták, hogy kvázi zombiapokalipszissé változott az egész város.

Maga a Purim ünnepe fantasztikus hangulatot teremt Izraelben, egyfajta izraeli Haloween és karácsony egybegyúrva, de mégis.

Pókember a Sirató falnál. Izraelben ilyet is lehet.
Pókember a Sirató falnál. Izraelben ilyet is lehet.

Olyan években, amikor szinte nem telik el úgy egy hét, hogy vezető iráni politikus ne fenyegetné meg a zsidóságot azzal, hogy kiirtja, talán nem zombinak, meg nőnek öltözött IDF katonákat kellene látni az utcákon, hanem az Istenükhöz fohászkodó nemzetet. Persze rengetegen vannak ilyenek is.

Izrael továbbra is a Közel-Kelet egyetlen igazi demokráciája, ahol az ember szabadon gyakorolhatja a vallását, ahol a nőknek vannak jogaik, és ahol egy izraeli katona, ha akar, akár nőnek is öltözhet. Bár inkább ne tegye.

Forrás: TimesofIsrael