BREIT PORTAL BRÉKING Másfél éve Magyarországon járt a londoni mészáros – elfogtuk, majd visszaküldtük

Másfél éve Magyarországon járt a londoni mészáros – elfogtuk, majd visszaküldtük

3375
0
SHARE
Trevor Brooks magyar rendőrök kíséretében
Trevor Brooks magyar rendőrök kíséretében

Egészen hihetetlen fordulatot vett a Londonban történt véres terrortámadás. Egyre több lap cikkezik arról, hogy az elkövető egy bizonyos Abu Izzadeen lehetett. Az dzsihadista hítszónokot 2015 novemberében Lőkösházán is elfogták.

Abu Izzadeen nem ismeretlen a brit hatóságok előtt, több ízben is eljárás indult ellene terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények miatt. Többeket merényletek elkövetésére buzdított, támogatta a terrorszervezeteket, gyűlölködő beszédeket tartott londoni mecsetekben.

2015-ben magyar rendőrök kapcsolták le

A Trevor Brooks néven született terrorista 2015 novemberében átutazóban volt egy másik muszlim férfi társaságában Magyarországon. A hatóságok 14-én igazoltatták őket a lőkösházai vasúti határátkelőhelyen, ahol nem tudták igazolni magukat.

A dzsihadista tanítónál csak egy Korán volt. Miután mindketten elárulták az igazi nevüket a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkettejük elfogatóparancsa. 

Bírósági ítélet arra kötelezte őket, hogy nem hagyhatják el Nagy-Britanniát, ezért a magyar rendőrök elfogták őket. Az ítéletet azt követően kapták, hogy négy és fél évre börtönbe zárták őket terrorcselekmény fínanszírozása miatt.

2009-ben szabadultak, de tíz évig csak hatósági engedéllyel hagyhatták volna el Angliát.

A terroristát vélhetően visszatoloncolták Angliába, ahol másfél évvel később vérbe borította London belvárosát.

Frissítés: A Scotland Yard később közölte, nem ő a londoni terrortámadás elkövetője.

Forrás: MTI, Origo