BREIT PORTAL JERUZSÁLEM Táviratban üzente Himmler a muftinak, támogatja a „zsidó betolakodók” elleni harcot

Táviratban üzente Himmler a muftinak, támogatja a „zsidó betolakodók” elleni harcot

2035
0
SHARE
Haj Amin El Husszeini és Heinrich Himmler
Haj Amin El Husszeini és Heinrich Himmler

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár közzétett egy elkeveredett 1943-as táviratot. Ebben az SS vezetője támogatásáról biztosítja Haj Amin al-Husseini jeruzsálemi főmuftit.

Az eddig ismeretlen táviratot a könyvtár archívumában találták meg, vélhetően 1943-as keltezéső. Az üzenetben Himmler tolmácsolja Husszeini muftinak Hitler ígéretét. E szerint a Német Birodalom a palesztinai arabok mellett áll a „zsidó betolakodók” elleni küzdelemben.

Himmler táviratának első fele
Himmler táviratának első fele
Himmler: A zsidók elleni harc közös

A Könyvtár oldalán közzétett távirat megjegyzi, a világ zsidósága elleni küzdelem a Német Nemzeti Szocialisták elsődleges feladata volt a kezdetek óta, a rezsim mindig is „külön szimpátiával viseltetett a szabadság-szerető arabok iránt”. Különösen Palesztinában, ahol a zsidókkal harcolnak.

A táviratban az SS vezért jókívánságait küldte a muftinak a Balfour Nyilatkozat „nem túl vidám” évfordulója alkalmából és további harcra buzdított.

Himmler táviratának második fele
Himmler táviratának második fele

A Balfour Nyilatkozat értelmében az Egyesült Királyság szándékát fejezte ki az iránt, hogy a zsidó embereknek nemzeti otthont teremtsen Izrael földjén. A külügyminiszterről elnevezett dokumentumot 1917 november 2-án írták alá.

Találkozott Hitlerrel is

Husszeini 1937-ben elmenekült Palesztinából, miután a britek az arab felkelés miatt le akarták tartóztatni. Libanonon keresztülIrakba menekült, ahol egy nácibarát csoporthoz csatlakozott. Egy sikertelen puccskísérletet követően ismét menekülnie kellett, egészen Berlinig jutott. Itt találkozott Adolf Hitlerrel is, akivel 90 percen keresztül egyeztettek.

A találkozón arról beszélgettek, hogy az arabok hogyan segíthetnék elő a német győzelmet. Németország cserébe biztosította volna az arab függetlenséget a gyarmatosító hatalmaktól. A mufti arra is garanciát akart, hogy a náci vezetés nem küld egyetlen zsidót sem Palesztinába.

Husszeini és Hitler
Husszeini és Hitler

Husszeini neve már korábban is felmerült az iraeli sajtóban. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy beszédjében úgy fogalmazott: a zsidók kiirtását erőteljesen sürgette a jeruzsálemi mufti.

Abbász bocsánatkérést követel

Mahmúd Abbász palesztin vezető az elmúlt napokban tartotta arab-csúcson azt követelte az Egyesült Királyságtól, hogy kérjenek bocsánatot a Balfour nyilatkozatért.

A palesztin vezető szerint a britek nem ünnepelhetik meg a Balfour Nyilatkozat 100. évfordulóját, ami a Zsidó állam izraeli megteremtését készítette elő. Abbász szerint inkább bocsánatot kellene kérni a palesztinoktól.

Forrás: Haaertz, TimesofIsrael