BREIT PORTAL JERUZSÁLEM Elképesztő fordulat: Moszkva elismerte Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Elképesztő fordulat: Moszkva elismerte Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosának

6181
0
SHARE
Netanjahu és Putyin
Netanjahu és Putyin

Eddig még egyetlen ország sem ismerte el Jeruzsálem bármely részét Izrael fővárosaként.

Meglepő közleményt adott ki az Orosz Külügyminisztérium csütörtökön, amely a következő kijelentést tartalmazza:

„Ugyanakkor, ki kell jelentenünk, hogy ebben a kontextusban Nyugat-Jeruzsálemre Izrael fővárosaként tekintünk.”

Mindez azért is váratlan, mert még az Izrael iránti elkötelezettségét hangoztató Donald Trump is hezitál azzal kapcsolatban, hogy Tel Avivból átköltöztesse-e az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe. A lépés azt jelentené, hogy az Egyesült Államok hivatalosan is elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Most ezt részlegesen és közvetve, de megtették az oroszok.

Kétállami megoldás, de azonnali elismerés

A Külügyminisztérium közleményében megerősítették az elkötelezettségüket a palesztin-izraeli telepek ügyében az ENSZ álláspontja mellett, ami Kelet-Jeruzsálemet a jövőbeni palesztin állam fővárosának tekintené. Itt jegyzik meg, hogy ezzel Nyugat-Jeruzsálemet pedig ebben a kontextusban Izrael fővárosának tekintik.

Bibi és Putyin
Bibi és Putyin

Az orosz politikában ez némi változást jelent, hiszen eddig amellett kardoskodtak, hogy Jeruzsálem egy állandó nemzetközi felügyelet alatt legyen. A közlemény angol nyelven ki is került az Orosz Külügyminisztérium honlapjára.

Jogosan teszik fel a kérdést az izraeli tisztviselők, hogy ez az elismerés csak azzal a feltétel valósulhat meg, ha a palesztin állam megalakul.

A Jerusalem Post viszont úgy tudja, Moszkva azonnali hatállyal hitelesítené ezt az elismerést.

Oroszország izraeli nagykövete a napokban találkozni fog a Külügyminisztérium munkatársaival, hogy megvitassa Moszkva álláspontját a kérdésben. Ennek ellenére olyan szándék még nem született, hogy Oroszország Jeruzsálembe költöztetné a nagykövetségét.

Moszkva aktivizálja magát

A külügyminisztériumi közleményben ugyanakkor aggodalmukat fejezik ki az izraeli-palesztin kapcsolat miatt. A két fél már három éve nem folytat politikai tárgyalásokat.

Oroszország alapvetően kétállami megoldásban gondolkozik, szerintük ez felel meg mindkét fél érdekeinek. Az álláspont szerint csak így garantálható mindkét állam polgárai számára a biztonság.

Moszkva közvetlen tárgyalásokat sürget Jeruzsálem státuszával kapcsolatban, amelyben Oroszország aktív szerepet vállalna. Hozzáteszik, kiemelt fókuszba kerül Jeruzsálem szent helyeinek a hozzáférhetősége is.

Az Izraeli Külügyminisztérium még nem reagált az orosz közleményre.

A Jpost egyik diplomata forrása szerint Oroszország csak el akarja terelni a figyelmet az elmúlt napokban történt súlyos vegyi fegyvertámadásra, ami Szíriában történt. Az incidensért több ország az Aszad-rezsimet teszi felelőssé, amit Oroszország és Irán is támogat.

Forrás: Jpost