BREIT PORTAL DZSIHÁD Tanulmány: Százával képzik a mini-szalafistákat Bécs muszlim óvodáiban

Tanulmány: Százával képzik a mini-szalafistákat Bécs muszlim óvodáiban

5251
3
SHARE
Muszlim család igyekszik a bécsi iszlám központba.
Muszlim család igyekszik a bécsi iszlám központba.

Éles vita robbant ki Ausztriában, miután egy most megjelent tanulmány szerint a bécsi iszlám óvodák nem csak ösztönzik a „párhuzamos társadalmak” kialakulását, de veszélyes táptalajt biztosítanak a jövő hazai radikálisainak.

Több tucat muszlim óvodát a radikálisok működtetnek

A tanulmány szerzője, Ednan Aslan, a Bécsi Egyetem török származású professzorának adatai szerint mintegy 10 ezer 2 és 6 év közötti gyermek jár Bécsben a 150 muszlim iskola előkészítő egyikébe.

Az intézmények legalább negyedét olyan csoportok támogatják, amik az iszlám szélsőséges irányzatait képviselik, például a szalafizmust. Más finanszírozó szervezetek nem privát kérdésnek tekintik a vallást, hanem a társadalommal és politikával szorosan összekapcsolódó dolognak.

„A szülők olyan intézményekbe akarják küldeni a gyermekeiket, amik biztosítják azok muszlim nevelését és megtanítják nekik a Korán versszakait”

– fogalmazott Aslan az AFP-nek.

Ednan Aslan
Ednan Aslan

„Azzal viszont nincsenek tisztában, hogy ezzel elvágják magukat a multikulturális társadalom elől” – vélekedett a professzor.

A tavaly közzétett tanulmányt felkarolták a bevándorlás kritikusai, főként az osztrák Szabadságpárt, különösen a párizsi és brüsszeli terrortámadásokat követően.

Párhuzamos társadalmak tőlünk 250 km-re

Sokan visszautasítják Aslan eredményeit, megkérdőjelezve a tanulmány metodikáját.

A Biber magazin egy muszlim anyának öltözött újságírót küldött 14 óvodába. Itt nem tapasztalt olyat, hogy kis szalafistákat képeznének a gyerekekből.

Azt viszont elismerték, hogy aggasztó a gyermekek társadalomtól történő izolációja.

A bécsi városvezetés az aggodalmak eloszlatása érdekében megbízott hat nagy kutatócsapatot, hogy járjon utána a helyzetnek. A kutatás eredményét még az idén nyilvánosságra hozzák.

Már képzik a jövő muszlim radikálisait
Már képzik a jövő muszlim radikálisait
Gombamód szaporodó muszlim óvodák

Az első felmerülő probléma a muszlim óvodák száma volt. A regisztrált intézmények száma Bécsben 842, amiből 100-at katolikusok, 13-at protestánsak vezetnek. A muszlim óvodák tényleges száma azonban nem ismert.

Aggasztó tendencia, hogy robbanásszerűen megnőtt a magánkézben működő óvodák száma, amelyek kívül esnek a hatóságok radarján.

Muszlimokhoz küldte a fiát, hogy szolidaritást tanuljon

Bécsben körülbelül 1,8 millió ember lakik, a város vonzza a külföldieket.

Aslan adatai szerint a 8,7 milliós országban egy erős 700 ezer fős muszlim közösség él.

Az egyetemi professzort éles kritikák érték a kutatása miatt. A muszlimpárti tudósok szerint a tanulmány csak olaj a tűzre, és táplálja az országban egyre erősödő populizmust.

Akadt olyan is, aki

dacból egy muszlim óvodába küldte a gyerekét, hogy „megtanulja a szolidaritást, emberséget és felelősséget”.

A 45 éves informatikai szakember gyerekként egy keresztény iskola-előkészítőbe járt, nem látja az okát, hogy miért lehet valamit az egyik vallásnak, ha a másiknak nem szabad.

Forrás: AFP