BREIT PORTAL TENGERENTÚL Kitálaltak a bennfentesek: Így telt a választás éjjele Clinton főhadiszállásán

Kitálaltak a bennfentesek: Így telt a választás éjjele Clinton főhadiszállásán

2805
1
SHARE
Hillary Clinton kampánya belülről.
Hillary Clinton kampánya belülről.

 

A mai nap jelent meg két bennfentes politikai újságíró könyve „Összetörve” címmel. Ebben kiderül, hogy fogadta a stáb és az elnökjelölt a meglepő eredményeket. A könyv tartalmáról előzetesen a Washington Post újságírója közölt néhány exkluzív részletet.

“Ez nagyon szoros lesz”

A könyv arról ír, hogy helyi idő szerint 7:45-kor még Hillary Clinton és a tanácsadói is arra számítottak, hogy egyenes út vezet a Fehér Házba. Ezután érkeztek az aggasztó hírek.

Steve Schale, a demokraták egyik legmegbízhatóbb szavazatelemzője Floridából azt üzente, hogy bármennyire szoros a verseny, a csatatérállamot a demokrata jelölt el fogja veszíteni. Megerősítette, hogy Clinton sok helyen jól szerepelt, ám Trump számai a republikánus szavazók körében rendkívül magasnak bizonyultak.

„Ez nagyon szoros lesz” – ismételgette Schale. Mondatával kezdetét vette a Clinton stáb végső iszonyú kálváriája a választás éjszakáján. Az este eseményeit Jonathan Allen és Amie Parnes fedte fel az „Összetörve” című könyvükben.

"Összetörve"
“Összetörve”

Az aggasztó híreket a kampányközpontban meghökkenve fogadták:

Bill egyre dühösebb lett, Hillary kételkedni kezdett, a tanácsadók pedig egymást kezdték el hibáztatni.

Nem kellett több, Bill felhívta a virginiai kormányzót, hogy lefújja az utazását, hiszen nem lesz mit ünnepelni a reggel.

Obama: El kell ismerned a vereséget!

Éjjel 11 körül kiderült, hogy Clintonék elbukták Wisconsint is. Allen és Parnes jelentése szerint ekkor kezdtek el érkezni a hívások a Fehér Házból, hogy Hillary Clinton ismerje el a választási vereségét. Barack Obama úgy vélte, ennyi volt, nem akart újraszámlálást.

Elsőként a Fehér Ház politikai igazgatója, David Simas hívta fel Clinton kampánymenedzserét, Robby Mook-ot.

„Az elnök szerint nem bölcs dolog ezt sokáig húzni.”

De Clinton sokáig húzta.

Aztán maga Obama ragadott kagylót. „El kell ismerned” – sürgette az elnök Clintont és a kampányfőnök John Podestát. Clinton állítólag azt mondta: “Elnök úr, nagyon sajnálom.”

Clinton nem sokkal később felkapta a telefont és felhívta Donald Trumpot, hogy gratuláljon.

Clinton nem állt ki az emberek elé a választás éjszakáján.
Clinton nem állt ki az emberek elé a választás éjszakáján.
Szitkozódás, vagdalkozás

Mint ismeretes a választás éjjelén Hillary Clinton nem volt hajlandó kiállni a főhadiszálláson várakozó hatalmas tömeg elé, akik már órák óta várták a demokrata elnökjelölt megjelenését. Nem csak vártak, vesztettek is, és még Clinton sem hallhatták. Csak a kampányfőnök John Podesta hebegett pár mondatot.

Más sajtóértesülések is beszámoltak Hillary Clinton reakciójáról. A The American Spectator forrásai szerint a demokrata jelölt bútorokat borogatott és káromkodva szidta a stábját az ominózus éjjelen. Az értesülést (érthető módon) hivatalosan nem erősítették meg.

A Washington Post újságírója szerint a könyv az utolsó oldalakat leszámítva meglehetősen unalmas.

„Ki akarja újra átélni a demokrata előválasztás vitáit? Vagy 20 oldalt olvasni az iowai és a New Hampshire-i voksolásról?”

– tette fel a kérdést Steven Ginsberg.

A könyvben nem sokat foglalkoznak például Donald Trumppal, Bernie Sandersről pedig csak ismert sztorikat közölnek.

Forrás: Washington Post