BREIT PORTAL POLITIKUSTEMETŐ Felmérés: A nők és a fiatalok körében Le Pen veri Macront

Felmérés: A nők és a fiatalok körében Le Pen veri Macront

2320
0
SHARE
Marine Le Pen
Marine Le Pen

Az Opinion Way nagykutatása azt vizsgálta, hogy a különböző választói csoportokban melyik jelölt volt a legnépszerűbb. Összesen 9000 szavazót kérdeztek meg a választás napján.

A francia választás első fordulójában a centrista-globalista Emmanuel Macron végzett az élen, őt követte a Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen.

Bár a mainstream média már most elkönyveli a liberális jelöltet abszolút győztesként, az Opinion Way felméréséből kiderül: bizonyos szavazói csoportoknál Le Pen fölénye magabiztos.

Például a női szavazók 23.9 százaléka a Nemzeti Front jelöltjét választotta, szemben Emmanuel Maccron 21.3 százalékával.

Hasonlóan jól teljesített a női elnökjelölt a 18-34-es korosztály körében is. Itt 25.7 százalékot szerzett, míg Jean-Luc Melenchon és Macron 24.6-ot és 21.6-ot.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Macron az abszolút esélyes

Az összes szavazatot tekintve Macron 23.8 százalékot zsebelt be, Le Pen pedig 21.4-et. A választási eredmény már most óriási siker a francia “szélsőjobb” számára, hiszen a párt még sosem ért el ilyen jó eredményt a választáson.

Bár sokan reménykednek a közvélemény-kutatók tévedésében és abban, hogy sok jobboldali szavazó ézhez tér és Macron ellen fog szavazni a második fordulóban. Ennek azért elég kevés az esélye.

Különösen úgy, hogy a közvélemény-kutatók Európában rendszerint inkább egy kicsit felülmérik a jobboldali populistának mondott pártokat, nem pedig alul. Így volt ez az osztrák Szabadságpárt és a holland Szabadságpárt esetében is.

Szinte minden közvélemény-kutató Emmanuel Macron 20 százalékos előnyét méri kettejük párharcánál. Ez annak is köszönhető, hogy a teljes francia vezetés, még a jobboldal is egyként állt be az EU-párti jelölt mögé.

Emmanuel Macronról korábban itt és itt írtunk.

Forrás: Opinion Way