SHARE

Elképesztően érdekes számításokat végzett egy francia fizikus, Serge Galam. Szerinte egyáltalán nem kizárt, hogy a Nemzeti Front vezetője nyeri a francia választásokat.

Galam professzor a Francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont kutatóigazgatója. Szerinte a tudomány bizonyítja,

Le Pennek nagyon is van esélye a győzelemre.

Galam állítása szerint, rendkívül kicsi az esélye annak, hogy azok, akik az első fordulóban Le Penre szavaztak, most Macron mellé álljanak. Ez pedig stabil bázist jelent. Ahogy annak is kevés az esélye, hogy a Macront elutasítók most mind mégis a centrista jelölt mellé álljanak. Különösen a szélsőbaloldaliak és a konzervatívok körében népszerűtlen a globalista jelölt.

Az alacsony részvétel Le Pennek kedvez

“Ha a szavazási hajlandóság 50 százalék alá zuhanna, Marine Le Pen könnyen megszerezhetné a szavazatok több, mint a felét” – vélekedik Galam.

A francia tudós szavait azért is érdemes komolyan venni, mert az elmúlt két évben alig tévedett. 2016 júniusában megjósolta, hogy a Brexit nyer a referendumon. Novemberben azt, hogy Donald Trump lesz az Egyesült Államok elnöke. A jobboldali előválasztáson pedig pontosan megmondta, hogy a favoritnak számító Alain Juppé kiesik.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

A közvélemény-kutatók most Emmanuel Macron két számjegyű előnyét mérik, bár az olló szűkül a két jelölt között.

Ennek ellenére Galam a számításai alapján azt mondja,

“ha Le Pen szavazóinak a 90 százaléka újra rá voksol, míg Macron táborából csak 65 százalék aktivizálja magát, akkor Le Pen 50.07 százalékkal megnyeri a választást.”

Ugyanakkor a Fivethirtyeight vezető elemzője szerint Le Pen sokkal mélyebb gödörben van, mint Trump volt. A magyarázatában azzal bizonyítja, hogy a jobboldali jelöltnek esélye sincs, hogy a vezető elemző cégek többsége az európai populista pártokat rendszerint inkább felülméri, mintsem alul.

Van rá esély, hogy alacsony lesz a részvétel?

Május 7-e történetesen egy hosszú hétvége kellős közepe, mivel a hétfő is munkaszüneti nap. Ráadásul Macron szavazóbázisa főleg városi emberekből áll, akiknek egy százaléka elutazik ilyenkor.

Ráadásul van egy konkrét szavazói csoport, akik semmiképpen nem hajlandóan Macronra szavazni. Ők előszeretettel használják a #SansMoile7mai hashtaget, azaz (Május 7-én nélkülem).

Ugyancsak kiálltak Macron ellen a családpárti szervezetek is, akik szerint az azonos neműek házasságát támogató jelölt legalább akkora káoszt hozna az országra, mint Le Pen.

Ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy jellemzően 80 százalék körüli a részvétel a második fordulóban. Szóval drámai csökkenésre lenne szükség, hogy ez a forgatókönyv valósuljon meg.

Le Pen mindent megtesz

Úgy tűnik a Nemzeti Front jelöltje minden követ megmozgat, hogy kitörjön a köré felhúzott politikai karanténból. Éppen ezért lemondott ideiglenesen a Nemzeti Front elnökségi posztjáról. Miniszterelnöknek pedig most először egy másik párt vezetőjét jelölte ki.

Le Pen két táborból is gyűjthet szavazókat. Egyrészt megnyerheti Fillon konzervatív szavazóit, akik a pártelnök útmutatása ellenére nem hajlandóak Macronra szavazni. De könnyen elképzelhető, hogy Jean-Luc Mélenchon antiglobalista követői is mellé állhatnak. Az első fordulóban elbukott két jelölt a szavazatok összesen közel 40 százalékát söpörte be.

Forrás: BBC, Tanulmány