SHARE

Vészesen közeledik május 7-e. Választásokra készül Franciaország. Szakértők közben egyre több párhuzamot vélnek felfedezni a tavalyi amerikai elnökválasztással.

Az áprilisi első fordulóban Emmanuel Macron 24 százalékot, Marine Le Pen pedig 21.3 százalékot szerzett. Rendkívül magas volt a tartózkodók aránya is, 2002 óta nem volt 22 százalék felett ez a szám.

Darabokban a baloldal

Az Atlanti egyik fele után a másik felén is egy bevándorlás-ellenes jelölt kerülhet hatalomra, mivel a baloldalon óriási a tartózkodók száma. Sokan amiatt csalódtak, hogy jelöltjük nem jutott be a második fordulóban.

Ki lesz a befutó?
Ki lesz a befutó?

Az Egyesült Államokban Bernie Sanders támogatói mérgelődve fogadták, hogy Hillary Clinton nyert az előválasztást. Állításuk szerint a párt favorizálta Clintont. A YouGov felmérése szerint Sanders támogatóinak mindössze 60 százaléka mondta azt novemberben, hogy hajlandó Clintonra szavazni. Sokan inkább a zöldpárti Jill Steint, vagy magát, Trumpot választották.

Franciaországban rendkívül hasonló a helyzet. A szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon keserű vereséget szenvedett. Pedig óriási meglepetésre 19.6 százaléknyi szavazatot söpört be. A populista kampánya sok fiatalt vonzott, különösen a szocialistákból kiábrádultakat. Benoit Hamon, a hivatalos jelölt csak 6 százalékot szerzett, ami keserű csalódás volt a hagyományos baloldalnak.

A francia “Sanders”

Mélenchon hatalmas bázisa most új mozgalmat indított. “Szavazz üresen” – érvénytelen szavazattal fejeznék ki demonstrálásukat a jelöltekkel szemben. A #Sans MoiLe7Mai hashtag ugyancsak elterjedt, sokan el sem akarnak menni a voksolásra.

Mélenchon ráadásul szakítva a baloldali hagyománnyal nem állt ki Macron mellett, viszont Le Pent is elutasította.

Emanuel Macron, még meg se választották, már Magyarországot fenyegeti
Emanuel Macron, még meg se választották, már Magyarországot fenyegeti

Trumphoz hasonlóan a Le Pen is a baloldali megosztottság miatt biztosíthatja elnöki győzelmét. Bár a nagy közvélemény-kutatók Macron kétszámjegyű győzelmét mérik, az olló egyre szűkül. A méréseken pedig rendre nem veszik számításba az érvénytelen szavazatok számát.

A mainstream médiában akkora a pánik, hogy a Le Monde szerkesztői állásfoglalásban sürgette olvasóit, ne hagyják, hogy Le Pen győzzön. “A legrosszabb és a legveszélyesebb Franciaország jövője szempontjából, ha biztosra vesszük Macron győzelmét” – írják.

Többnyire a baloldal megosztottságának is köszönhető, hogy Donald Trump a kulcsállamokban győzni tudott. Wisconsinban, Michiganben és Pennsylvaniában a két jelölt közötti különbség kevesebb volt, mint pl. a zöldpárti Steinre leadott szavazatok. Ha ezekben az államokban nyert volna Clinton, a választást is ő nyeri.

Trump bázisához hasonlóan, most Le Pen támogatói is rendkívül izgatottak, hogy jelöltjük ott van a döntőben. Várhatóan tömegesen mennek majd el szavazni.

Ezzel szemben, a centrista Macron nem próbálta meg feltüzelni a közvéleményt, így rengeteg potenciális szavazó még bizonytalan a szavazást illetően.

Marine Le Pen
Marine Le Pen
Orosz hekkelés

Ugyancsak érdekes egybeesés, hogy Macron állítása szerint orosz hekkerek megpróbálták feltörni a kampányvezetőinek e-mail rendszerét. Clinton esetében a kampányfőnök esett áldozatul, az emaileket a Wikileaks hozta nyilvánosságra.

A centrista jelölt állítása szerint a támadások sikertelenek voltak. Clintonnal élesen egybecseng, hogy Macron hangsúlyozza: csak őt támadták a hekkerek.

Miközben a kibervédelemért felelős cég igazgatója 99 százalékig biztos abban, hogy Oroszországból jött a támadás, a Kreml szóvivője kijelentette, Moszkva nem avatkozik be a külföldi választásokba.

Macron ennek ellenére felvette a kesztyűt, válaszcsapásként kitiltotta rendezvényeiről az RT és a Sputnik orosz csatornákat. Szerinte félrevezetik a közvéleményt és propagandát sugároznak.

Új szlogenek
Új szlogenek
Új üzenet

A jelöltek a hajrában új szlogeneket vetnek be, hogy még több támogatót szerezzenek.

Le Pen poszterein a “Válaszd Franciaországot!” címszó szerepelt, ami némiképp egybecseng Trump “Amercia First” egyszerű szólamával.

Macron szlogenje az “Egyesülj Franciaország!”, amivel utalnak a bevándorlás pártolására és a befogadásra. Clinton kampányüzenete is hasonló volt, “Együtt Erősebbek”.

Forrás: France24