BREIT PORTAL HAZÁM, HAZÁM CEU-ügy: Állásfoglalásra kényszerítik a bölcsészeket az ELTE-n

CEU-ügy: Állásfoglalásra kényszerítik a bölcsészeket az ELTE-n

4007
0
SHARE
CEU-kapu az ELTE BTK-nál.
CEU-kapu az ELTE BTK-nál.

Aki ma az ELTE BTK kampuszán át akar haladni azt gondolhatja nem engedik meg számára, hogy ne kimaradjon a CEU kérdésből.

Erről azonban valószínűleg nem maga az egyetem tehet, hanem a „Szabad ország szabad egyetem” nevű frissen alakult ernyőszervezet. Ugyanis felhúztak egy függönyfalat ezzel a felirattal:

„Maradjon a CEU?”

Ezen a falon két nyílás van:

IGEN és NEM.

Ezt az „installációt” a kampusz közepén állították fel így elég sokaknak át kell haladnia alatta. Mivel olyan szűk helyen van, hogy az egész utat elfoglalja két épület között ezért mindenkinek csak a két kapu között van lehetősége átmenni.

„Kötelező itt állást foglalni abban a témában, amit ez a szervezet ki akar kérdezni?” – tehetnénk fel a kérdést. A szervezet nem kérdez senkitől, de választ azt vár.

Ráadásul, ha az ember átmegy nem is marad nyom nélkül, ugyanis ha valaki figyel, láthatja, hogy a molinófal mögött a szervezet aktivistái kamerára veszik, hogy az egyetemisták melyik kapun mennek át. Én pont az ellenkező irányból jöttem így csak a kényszerű „állásfoglalásom” után láttam, hogy meg lettem örökítve. Nem mintha nem vállalnám a véleményem, ha valaki megkérdezi. Azonban az mégis furcsa, hogy azután dokumentálják az emberek véleményét, miután olyan helyzetet hoztak létre, hogy muszáj mindenkinek ezzel a kérdéssel foglalkoznia, mivel nincs más út a kampusz két része között.

A NEM- alatt egy autó állja el az utat...
A NEM- alatt egy autó állja el az utat…

Ráadásul olyan hatása van az installációnak, hogy az IGEN (maradjon a CEU) kapu sokkal frekventáltabb, mivel az van a csapásirányban, ahol a tömeg amúgy is menne. Továbbá a „NEM” kapu autóparkoló helyen van, így aki nemmel „szavaz” annak igen határozottan kell irányt változtatnia és a „NEM” irányába menni. Nyílt szavazás felügyelettel?

Több problémát is látok ezzel az akcióval:
  1. Ha érdekli őket a véleményem miért nem kérdezik meg?
  2. Miért veszik kamerára az emberek állásfoglalását, ha azok nem járultak hozzá? (Az aktivista a kérdésemre, hogy miért veszik fel, rögtön rávágta, hogy nem fog látszódni az emberek arca csak gyorsítva lesz bemutatva…)
  3. Miért mutatják be úgy a helyzetet mintha itt mindenki erre a kérdésre akarna válaszolni holott amúgy is muszáj itt áthaladniuk. Ebben semmilyen önkéntes válaszadás nincs.
  4. Milyen akció az, amely kötelezővé, vagy legalábbis kényszerűvé teszi a válaszadást? (Talán épp nem az állami kényszerre hivatkozva tüntetnek?)
  5. Miért használják ki a „tudatlan” tömeget arra, hogy majd bemutassák vele egy videóban, hogy az ELTE BTK tanulói hogy gondolkodnak ebben az igen vitás kérdésben? Elég olcsó módszer tömeget felvenni és úgy bemutatni, mintha az ő akciójukat támogatnák…

„Aki ezen a kapun belépsz hagyj fel minden reménnyel, hogy kimaradsz a CEU hisztériából…”

Van engedélye ennek a szervezetnek? Beszélt-e az egyetemmel azelőtt, hogy kihasználja az ELTE BTK kampuszt erre a célja?

Ha nem akkor még inkább problematikus ez az ügy.

Ha igen akkor is érdekes, hogy az az ELTE BTK vezetőség, (aki eddig inkább arról volt híres, hogy a diákok között politikamentes övezetet akar tartani és húzogatja a száját, ha magyar politikai témában akarnak vitázni, előadást szervezni a hallgatók…) miért pont a CEU vitában engedi be a belpolitikát a kampuszra…


Szerk: A szervezet a Corvinus épülete előtt is hasonló demonstrációt tartott. Az esetről ezt a videót készítették: