BREIT PORTAL DZSENDER Elfogadták a melegházasságot Németországban is

Elfogadták a melegházasságot Németországban is

7622
3
SHARE
Merkel egy transzvesztita aktivistával.
Merkel egy transzvesztita aktivistával.

Német törvényhozók megszavazták pénteken, mostantól legális a melegházasság.

A döntés mindössze pár nappal azután született, hogy Angela Merkel német kancellár megváltoztatta hosszú ideje vallott álláspontját a témában (nemmel szavazott, de engedte a szabadon történő szavazást).

A törvény a homoszexuális pároknak ugyanolyan jogokat ad, mint a heteroszexuális pároknak. Azaz megengedi a házasodást, és a gyermekek örökbefogadását.

A tervezet minden bizonnyal átmegy a Bundesraton – német felsőház – is a jövőhéten. Korábban a ház előzetesen elfogadta a házasság “egyenlőségének” ügyét.

Amikor hivatalossá válik a törvény elfogadás, Németország belép a több mint 20 országból álló csoportba, amelyek már meghozták a döntést.

Úgy tűnik, Merkel a választásokhoz közeledve biztosra akar menni a győzelem tekintetében. Fő ellenfelei, az SPD és a Zöldek is a melegházasságot tűzték ki választási zászlójukra – így most kifogta a szelet a vitorlájukból. A szavazatokért mindent ugyebár.

Melegházasság: A németek kétharmada örül ennek

A nemrégiben készült YouGov felmérés szerint a németek kétharmada támogatja az azonos neműek házasságának legalizálását.

A felmérésből kiderül, hogy a fiatalabb korosztály sokkal inkább támogatja az ügyet, mint az idősebb. A 34 év alattiak körében 70 százalék fölött az elfogadási mutató, míg 55 év felett ez 62 százalék. Van különbség a férfiak és a nők között is. Előbbi 60 százaléka, utóbbi 72 százaléka támogatja a melegházasságot.

Az örökbefogadás tekintetében már kicsit más a vélemény. Ott a válaszadók 57 százaléka van mellette, 33 százalék pedig ellene.

A kutatás adatai szerint a németek 61 százaléka úgy gondolja, a meleg párok ugyanolyan jól tudják nevelni a gyermekeket, mint heteró társaik. Minden ötödik válaszadó szerint rosszabb helyzetben vannak náluk a gyerekek, 3 százalék szerint pedig jobban járnak a melegeknél felnövő csöppségek.

Forrás: CNN