BREIT PORTAL DZSENDER Katolikus teológus: Tévedés, hogy a Biblia szerint bűn a homoszexualitás

Katolikus teológus: Tévedés, hogy a Biblia szerint bűn a homoszexualitás

13431
8
SHARE

Egészen megdöbbentő interjút adott a 168 órának Perintfalvi Rita katolikus teológus. Szerinte a keresztény egyházak nem segítik a meleg híveket az identitáskrízisük feloldásában. Hanem megnehezítik számukra a másságuk elfogadását, ami a homofóbia felé tereli őket.

Perintfalvi Rita katolikus teológus, blogger, jelenleg a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének elnöke.

Az interjúban azt állítja, hogy a Katolikus Katekizmus szerint a homoszexualitás önmagában “rendetlenség”, ami

csak akkor válik bűnné, ha a meleg hívő belép egy homoszexuális kapcsolatba.

Nemzetközi felmérésekre hivatkozva úgy fogalmazott, a hívők túlnyomó része nyitott arra, hogy a meleg párokat jobban integrálják a gyülekezetekbe. Sokan ugyan ellenzik a házasságot, de az életközösségük jogi elismerését és az egyházi áldást megadnák a homoszexuális pároknak.

Ugyanannyi meleg van az egyházon belül is

A teológusnő saját tapasztalatait megosztva kifejtette, sokak számára komoly identitásválságot okozott a hitük megélése és a homoszexualitás elfogadása. “Azt érzik, hogy Isten szereti, és másságukkal együtt is elfogadja őket, ám a keresztény közösség nem toleráns velük” – fogalmazott, hozzátéve,

a kirekesztés hiteti el velük, hogy Isten nem szereti őket.

Perintfalvi úgy véli, nem könnyű az sem, hogy a heteró hívők egyrészt bűnnek tartják a homoszexualitás, másrészt tisztelettel kell közeledniük a melegekhez. A teológus úgy tudja, az egyházon belül ugyanolyan arányban vannak melegek, csak rejtőzködőbbek. Szerinte a papok is a cölibátusuk miatt óvják meg magukat az ilyen bűnöktől.

Perintfalvi hangsúlyozza, az egyháznak el kellene odáig jutnia, hogy ne tekintse bűnnek a meleg párkapcsolatot. Szerinte a Bibliát sem kellene átírni emiatt, mivel

“közkeletű tévedés, hogy a Biblia bűnként aposztrofálja a homoszexualitást”.

Ezt azzal magyarázza, hogy a Szentírásban említett helyeken nem a felnőtt emberek önkéntes és szerelmen alapuló kapcsolataként említi a homoszexualitást. Úgy véli, csak nemi erőszak, prostitúció, illetve pedofília szempontjából bírál.

Szerinte itthon az evangéliumi kisegyházak a legszigorúbbak, holott nyugaton már lelkésszé és püspöknővé is szenteltek melegeket. Úgy véli a protestáns lelkészek is nyitottabbak sok esetben, mint a mezei hívek.

Forrás: 168óra

8 COMMENTS

 1. Tisztelt teológus nő !

  Nagyra becsülve teológiai tudását csak csendben jegyzem meg,hogy nem feltétlenül kell az ISTEN HITET és a SZEXUALITÁST összemosni , ugyanis a két dolog teljesen független egymástól
  ISTEN ( az ATYA ) a bűnöst és “bűntelent”, hívőt és ateistát egyaránt szereti ! Talán a BIBLIÁT sem kell idekeverni mert a BIBLIA nem egy lexikon,nem feladata a nemiséggel mélységében foglalkozna. Egyházakat sem sorol fel. A KERESZTÉNY EGYHÁZAK elvárásasit ezen a téren nem kötelező elfogadni, csak akkor nem kell ” belépni ebbe a KLUBBA ” választani kell mást.
  A CÖLIBÁTUS-nak semmi köze a MELEG-séghez, ezt Önnek illene legjobban tudni ha TEOKÓGU !

 2. 1Korintusz 6:9, 10
  9 Micsoda?! Nem tudjátok, hogy igazságtalanok nem fogják örökölni Isten királyságát?+ Ne vezessenek félre titeket. Sem paráznák+, sem bálványimádók+, sem házasságtörők+, sem természetellenes célokra tartott férfiak,+ sem férfiakkal háló férfiak

  3Mózes 18:22
  22 Ne hálj férfival,+ mint ahogy nővel hálsz.+ Utálatos dolog az

  • Szóval Isten az ítéletlot téged békén hagy a bűneidet pedig megitéli??Vagy hogy is van ez???

   • Hát tulajdonképpen igen.(elítéli a bűnt és a bűnöst szereti) És ez a “jó” benne. Hogy Isten akkor is szeret, amikor mi bűnösök vagyunk. Sőt, már akkor is szeretett, amikor meg sem születtünk, de már tudta, hogy bűnösök leszünk. Mert Nála nem ez a lényeg, hanem Te! Mert értékesek vagyunk Neki egyen-egyenként. Ő bízik abban, hogy ez a szeretet viszonzásra talál majd. Viszont a bűnt ki nem állhatja (hiszen Ő a szeretet). Mindenkinek elképzelt, és felajánl egy jobb életet, azt szeretné, ha mi elfogadnánk ezt az ajándékot. (megjegyzem, teljesen ingyen van). A bűn pedig nem Tőle van, azt elítéli. Nem fér bele abba a tökéletes világba, amit nekünk szánt. Viszont minket, bűnösöket nem akar elveszíteni, csak azt szeretné, ha meg akarnánk szabadulni a rossz, bűnös, elítélendő dolgainktól. Hogy a cikkhez is hozzászóljak, a homoszexualitással kapcsolatban is ez a helyzet. Isten minden embert szeret és elfogad. Mert az Övéi vagyunk. De nem szeretné, ha megmaradnánk a rossz, bűnös életünkben. Ha Ő kijelentette (nem is egyszer) hogy a homoszexualitás bűn, akkor az az, nincs ezen semmi vitáznivaló. Ez egyben nem zárja ki azt, hogy normális emberekként viselkedjünk velük. (Ha Isten azt mondja, ne hazudj, és véletlenül, vagy gyengeségből mégis megteszem, rám sem fognak ujjal mutogatni, hogy hát micsoda bűnös ember, Isten ezt nem tűri – de fordítva sem, tehát ha hazudok, nem úgy működik, hogy ja jó, mindegy, Isten úgy is szeret, holnap is megtehetem.) Szóval csak okosan! Isten bölcs és logikus. Ha az ember megismeri Őt, megérti és megszereti. Vallástól függetlenül.
    Kicsit hosszúra sikerült, de hát.. Kijött belőlem 😇

    • Válasz: A Biblia egyértelműen kijelenti, hogy a homoszexuális tettek bűnök (1 Mózes 19:1-13; 3Mózes 18:22; Róma 1:26-27; 1 Korinthus 6:9). A Róma 1:26-27 konkrétan azt tanítja, hogy a homoszexualitás annak az eredménye, hogy valaki megtagadja Istent és nem engedelmeskedik neki. Amikor egy ember folyamatosan bűnben és hitetlenségben van, akkor a Biblia szerint Isten “átadja” még gonoszabb és zülöttebb bűnöknek, hogy megmutassa neki az Isten nélküli élet hiábavalóságát és reménytelenségét. Az 1 Korinthus 6:9 kijelenti, hogy a homoszexuális bűnök elkövetői nem öröklik Isten királyságát.

     Isten nem teremtett senkit homoszexuális vágyakkal. A Biblia szerint a bűn miatt válik valaki homoszexuálissá (Róma 1:24-27) és ez kizárólag a saját választása. Születhet valaki nagyobb homoszexuális hajlammal, mint ahogy másokra inkább az erőszakosság vagy műs bűnök a jellemzők. Ez nem ad felmentést valakinek, hogy a bűnt válassza és kiélje bűnös vágyait. Amikor valaki úgy születik, hogy hajlamos a dühre / haragra, akkor helyes kiélnie ezeket? Persze, hogy nem! Ugyanez igaz a homoszexualitásra.

     Viszont a Biblia nem írja, hogy a homoszexualitás “nagyobb” bűn lenne, mint bármely másik. Minden bűn sérti Istent. A Homoszexualitás csak egy abból a sok dologból, amit az 1 Korinthus 6:9-10 sorol fel arról, hogy mik fognak elválasztani valakit Isten királyságától. A Biblia szerint Isten megbocsátása pont úgy rendelkezésre egy homoszexuálisnak, mint egy paráznának, bálványimádónak, gyilkosnak, tolvajnak, stb. Isten erőt is ígér a bűn feletti győzelemhez, beleértve a homoszexualitást is, mindenkinek, aki hisz Jézus Krisztusban az üdvösségért (1 Korinthus 6:11; 2Korinthus 5:17).

 3. 3Móz 20,13
  És ha valaki férfival hál, úgy a mint asszonynyal hálnak: útálatosságot követtek el mindketten, halállal lakoljanak; vérök rajtok.

 4. Ef 5:6 Senki titeket meg ne csaljon üres beszédekkel; mert ezekért jő az Isten haragja a hitetlenség fiaira.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here