BREIT PORTAL DZSENDER Katolikus teológus: Tévedés, hogy a Biblia szerint bűn a homoszexualitás

Katolikus teológus: Tévedés, hogy a Biblia szerint bűn a homoszexualitás

17440
8
SHARE

Egészen megdöbbentő interjút adott a 168 órának Perintfalvi Rita katolikus teológus. Szerinte a keresztény egyházak nem segítik a meleg híveket az identitáskrízisük feloldásában. Hanem megnehezítik számukra a másságuk elfogadását, ami a homofóbia felé tereli őket.

Perintfalvi Rita katolikus teológus, blogger, jelenleg a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének elnöke.

Az interjúban azt állítja, hogy a Katolikus Katekizmus szerint a homoszexualitás önmagában “rendetlenség”, ami

csak akkor válik bűnné, ha a meleg hívő belép egy homoszexuális kapcsolatba.

Nemzetközi felmérésekre hivatkozva úgy fogalmazott, a hívők túlnyomó része nyitott arra, hogy a meleg párokat jobban integrálják a gyülekezetekbe. Sokan ugyan ellenzik a házasságot, de az életközösségük jogi elismerését és az egyházi áldást megadnák a homoszexuális pároknak.

Ugyanannyi meleg van az egyházon belül is

A teológusnő saját tapasztalatait megosztva kifejtette, sokak számára komoly identitásválságot okozott a hitük megélése és a homoszexualitás elfogadása. “Azt érzik, hogy Isten szereti, és másságukkal együtt is elfogadja őket, ám a keresztény közösség nem toleráns velük” – fogalmazott, hozzátéve,

a kirekesztés hiteti el velük, hogy Isten nem szereti őket.

Perintfalvi úgy véli, nem könnyű az sem, hogy a heteró hívők egyrészt bűnnek tartják a homoszexualitás, másrészt tisztelettel kell közeledniük a melegekhez. A teológus úgy tudja, az egyházon belül ugyanolyan arányban vannak melegek, csak rejtőzködőbbek. Szerinte a papok is a cölibátusuk miatt óvják meg magukat az ilyen bűnöktől.

Perintfalvi hangsúlyozza, az egyháznak el kellene odáig jutnia, hogy ne tekintse bűnnek a meleg párkapcsolatot. Szerinte a Bibliát sem kellene átírni emiatt, mivel

“közkeletű tévedés, hogy a Biblia bűnként aposztrofálja a homoszexualitást”.

Ezt azzal magyarázza, hogy a Szentírásban említett helyeken nem a felnőtt emberek önkéntes és szerelmen alapuló kapcsolataként említi a homoszexualitást. Úgy véli, csak nemi erőszak, prostitúció, illetve pedofília szempontjából bírál.

Szerinte itthon az evangéliumi kisegyházak a legszigorúbbak, holott nyugaton már lelkésszé és püspöknővé is szenteltek melegeket. Úgy véli a protestáns lelkészek is nyitottabbak sok esetben, mint a mezei hívek.

Forrás: 168óra