BREIT PORTAL DZSIHÁD ENSZ-jelentés: nem az iszlám az oka a terrorizmusnak

ENSZ-jelentés: nem az iszlám az oka a terrorizmusnak

5315
1
SHARE
Terrorizmus és az iszlám
Terrorizmus és az iszlám

Egészen meghökkentő állításokat tesz az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) legújabb jelentése.

A kutatásban a Száhel-övezet terrorszervezeteinek 495 elfogott tagjával készítettek interjúkat.

E szerint a terroristák többségét az állami szervek erőszakos fellépése borította ki. Az extremizálódásban szerepet játszott a szegénység, az intézmények széthullása és a helyi közösségek meggyengülése is. A tanulmányt készítők szerint az iszlamista ideológia csak rendkívül részleges szerepet játszott.

Az ENSZ kutatói szerint, többségük nem olvassa a Koránt és nem ért sokat az iszlám tanításaiból. “Az interjúkból azt a tanulságot vonták le, hogy még az egyházi iskolák is jelentős védettséget nyújtanak a szélsőséges tanok ellen: aki legaláb hat évig részesül valamilyen oktatásban, az 32 százalékkal kisebb eséllyel csapódik a szélsőségesekhez” – összegezte a tanulmányt az Index.

A tanulmány szerint az antiterrorista akciók brutalitását kellene visszafogni és a helyi szereplőket bevonni…

Invázió Afrikából – exkluzív helyszíni beszámoló

Újbeszél

Ez mind szép és jó, csak akkor miért van az, hogy az elmúlt években az Európában történt terrorakciók 99 százalékát iszlám hitű merénylők követték el. Miért van az, hogy nem egyszer radikális imámok a helyi mecsetekben radikalizálták az addig egészen szelídnek tűnő nem egyszer a befogadó országban született fiatalokat? Miért van az, hogy mindegyik Allahu Akbart kiált vérengzés közben?

Mondhatjuk erre, hogy igen – de itt nem Európáról van szó. Viszont ha délebbre evezünk a Boko Haram és as-Sabab térségéig, akkor is azt látjuk, hogy az iszlám központi szerepet tölt be a felsorolt halálszektáknál. Az Iszlám Állam vezetőjének fogadtak hűséget, sokszor keresztény fiatalokat rabolnak el, és térítenek át iszlámra. A kivégzéseket nem egyszer a szerint hajtják végre, hogy az illető tud-e fejből Korán versszakot idézni, vagy sem.

Az ottani radikalizálódásban is központi szerepet játszik az “egyházi oktatás”, amit javarészt szaúdi pénzből hajtanak végre. Ne felejtsük el, hogy ezek az iszlám tanítók sulykolják bele sokszor a helyiekbe, hogy mennyire gonosz a keresztény és nyugati civilizáció.

Nem kétséges, hogy a gyarmatosító országok és a nagybetűs Nyugat elképesztő károkat okozott az afrikai kontinensen, de az iszlám szerepét semmissé tenni a 21. század polkorrekt kommunikációjának a csúcsa.

Forrás: UNDP