BREIT PORTAL JERUZSÁLEM Felháborító: Letiltották az izraeli himnuszt és zászlót a dzsúdó-bajnokságon

Felháborító: Letiltották az izraeli himnuszt és zászlót a dzsúdó-bajnokságon

5384
0
SHARE
Az izraeli aranyérmes. Se himnusz, se lobogó.
Az izraeli aranyérmes. Se himnusz, se lobogó.

Az Egyesült Arab Emírségekben tartott dzsúdó-versenyen minden szimbólumot letiltottak, ami a zsidó államra vonatkozna.

Óriási botrányt keltett a sportszeretők körében, hogy Tal Flicker izraeli dzsúdós győzelmének a szervezetők nem voltak hajlandók az izraeli himnuszt eljátszani, sem az izraeli lobogót felhúzni. Helyette egy nemzetközi dzsúdós zászló került fel a plafonra.

Flicker úgy tűnik nem zavartatta magát, a dobogó legfelsőbb fokán is büszkén énekelte a Hatikvát. Az izraeli sportoló a férfiak 66 kilós kategóriájában nyert aranyérmet.

A nők oldalán, Gili Cohen nyert bronzérmet az 52 kilósok csoportjában, az izraeli zászlót ott sem húzták fel az eredményhirdetéskor.

Letiltották az izraeli szimbólumokat

Az izraeli versenyzőket arra kötelezték a szervezők, hogy távolítsanak el a szerelésükről minden izraeli jelképet. Az Egyesült Arab Emírségek már a játékok elején jelezték, hogy nem ismerik el a zsidó államot. Ez a diszkrimináció a versenyen csak az izraeli versenyzőkre vonatkozott.

A tilalom annak ellenére történt meg, hogy a nemzetközi dzsúdószövetség felszólította a rendező országot, hogy mindenkivel egyenlően bánjanak. Az elnök levelében ki is emelte az izraeli delegációt, hogy őket is ugyanannyira megilleti az egyenlő bánásmód, mint bárki mást. Nincs kivétel.

Hasonló diszkriminációra volt példa 2015-ben is, akkor Abu Dhabiban szedették le az izraeli szimbólumokat. A retorikai felszólításon túl úgy tűnik a nemzetközi szövetség szinte semmilyen retorziót nem szándékoz alkalmazni.

Elmaradt kézfogások

Ráadásul nem ez volt az egyetlen botrányos jelenet a dzsúdó-versenyen. Pénteken a rendező ország atlétái nem voltak hajlandóak kezet fogni izraeli ellenfeleikkel. A könnyűsúlyú párosításban Tohar Butbullal mulasztott el kezet rázni Rashad Almashjari, miután elveszítette a mérkőzést.

Hasonló jelenet játszódott le a 2016-os nyári olimpiai játékokon is, amikor az egyiptomi dzsúdós, Islam El Shahaby utasította vissza az izraeli Ori Sasson kézfogását. És a mérkőzés végi kötelező főhajtásnak sem tett eleget.

Forrás: Times of Israel