BREIT PORTAL DZSENDER Szégyen: Transznemű politikusok sora tört be az amerikai vezetésbe

Szégyen: Transznemű politikusok sora tört be az amerikai vezetésbe

4914
0
SHARE
Danica Roem, a transznemű vezető
Danica Roem, a transznemű vezető

50 évvel ezelőtt választották meg az elsőt, pár napja már egy csapat LMBT politikus végzett az élen a választáson.

Fél évszázaddal ezelőtt Dan Johnson volt az első homoszexuális aki bekerült az iowai képviselő ház tagjai közé. A 28 éves demokrata politikust két évre rá követte Norman Jesse képviselő, aki nyugdíjazása után vallott arról, hogy kapcsolatban volt Johnsonnal a vezetésben.

Danica Roem
Danica Roem
Danika, az első transznemű vezető

Azóta mintegy két tucat választás telt el, s most nyíltan transznemű és leszbikusok sora került be az amerikai vezető testületekbe. Danica Roem a virginiai választáson való győzelmével az első nyíltan transznemű politikusként jutott be az állam törvényhozásába. Roem egy újságíró és egy heavy metal banda vokalistája.

A republikánus ellenfele, Bob Marshall saját bevallása szerint korlátozta volna a transzneműek mosdóhasználatát. A jelölt 46-54 százalék arányban maradt alul a választáson. Marshall a választás során nem volt hajlandó vitázni Roemmel, sem nem nőnek titulálni.

Andrea Jenkins
Andrea Jenkins
Andrea, az első fekete transznemű vezető

Andrea Jenkins a minneapolisi Eighth Ward településén került be a városi tanácsba. 73 százalékot szerzett a választáson. Ezzel ő lett az első színes bőrű transznemű, akit megválasztottak.

Seattleben Jenny Durkan nyert 61 százalékkal. Ő lett ezzel a város történetének első leszbikus polgármestere. Rajta kívül Jacki Biskupski, a utahi Salt Lake City polgármestere az, aki nyíltan vállalja leszbikusságát.

Lisa Middleton
Lisa Middleton
Férfiból nő, nőből férfi – mindketten nyertek

California már 1978-ban történelmet írt, amikor Harvey Milket megválasztották (homoszexuális). Pár napja ismét szintet léptek. Lisa Middleton az első transznemű lett, akit politikai posztra választottak az államban. Palm Springsbe választották a városi tanácsba.

Pennsylvaniában is borult a bili, Tyler Titus lett az első transznemű, akit az állam vezetésébe választottak. A tanácsadóként dolgozó férfi (nő) két fiú apja (anyja).

Tyler Titus
Tyler Titus

Forrás: PinkNews