BREIT PORTAL EURÁBIA Gigantikus mecset épül Budapesten? Itt vannak a látványtervek!

Gigantikus mecset épül Budapesten? Itt vannak a látványtervek!

23982
0
SHARE
A budapesti óriásmecset látványterve.
A budapesti óriásmecset látványterve.

A török vallásügyi hatóság nem állt el a tervétől. 2015 után most 2017-ben is készült terv egy budapesti óriásmecsetről.

Az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában a magyarországi mecsetekről szóló riportot nézhettek az arra kapcsolók. Ebből kiderült, hogy a török vallásügyi hatóság, a Diyanet a 2015-ös látványtervek után most 2017-ben egy másik tervezőcéget is megbízott egy budapesti mecset kialakításával.

A 2015-ös mecset látványterve:

Új óriás mecset Budapesten

Az UFV Mimarlik nevezetű török oldalon két látványképet is közzétettek az 5000 négyzetméteres óriáskomplexumról. Több részletet nem tudni a projektről, de annyi bizonyos, hogy a török kormány nem tett le azon tervéről, hogy gigamecsetet építsen Magyarországon.

Gigamecset látványterve.
Gigamecset látványterve.

Legutóbb 2015-ben merült fel, hogy Kőbányán óriásmecset épül. Akkor nem jött össze a projekt. A Heti Naplóban megszólaltatták Bolek Zoltánt, a Magyar Iszlám Közösség vezetőjét, aki szerint

nem véglegesen, csak egyelőre álltak el a tervtől.

Szerinte a migránsválság miatt napolták el az ötletet.

Gulyás Gergely nyilatkozata felháborította a helyi muszlimokat, mert a fideszes kormánytag kijelentette, nem lesz mecset Magyarországon. Ezt persze törvényileg nem tudják szabályozni, mivel az alkotmányellenes lenne. Viszont önkormányzatilag el tudják lehetetleníteni az ilyen jellegű beruházásokat.

Radikális muszlimok Magyarországon

Sokan megdöbbentek azon is, hogy a muszlim közösségek reakciójában úgy fogalmaztak, hogy az ő gyülekezeteikben többnyire békés hívek járnak. Az Identitás Generáció hazai szervezete akciózott is amiatt, hogy a maradék ezek szerint radikális kisebbségtől is határolódjanak el a hazai szervezetek.

Ráadásul nem is példa nélküli, hogy radikális egyének megfordulnak az ilyen közösségekben. Az ATV műsorában Bolek Zoltán említett is egy esetet, amikor

a TEK-nek jelezték az egyik hívővel kapcsolatban, hogy gyanús a háttere.

Forrás: ATV, UFV Mimarlik