BREIT PORTAL JERUZSÁLEM Lejárt a határidő: Mi lesz az amerikai nagykövetséggel?

Lejárt a határidő: Mi lesz az amerikai nagykövetséggel?

6087
0
SHARE
Trump
Trump

Magyar idő szerint december 5-e reggel 6-kor lejárt a határideje annak a 6 hónapos késleltető elnöki rendeletnek, ami felfüggeszti az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe történő áthelyezését. A határozatot Trump még nem írta alá, és a jelek szerint nem is fogja.

Az még nem világos, hogy Trump döntött-e már a nagykövetség tényleges áthelyezéséről Tel Avivból Jeruzsálembe. A Fehér Ház szóvivője, Hogan Gidley megerősítette hétfő reggel, hogy aznap már nem fognak lépni az ügyben. “A következő napokban fogjuk meghozni a döntést a törvény mentesítéséről” – idézte a szóvivőt a Times of Israel.

Nem írta alá, életbe lép a törvény

A Washington Postnak Eugene Kontorovich jogi szakértő még nyáron elmagyarázta, hogy ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az 1995-ös Jeruzsálemi nagykövetségről szóló törvény teljes hatályba lép onnantól kezdve, hogy a felfüggesztést elmulasztják határidőig aláírni.

A jogi változásokról a Jerusalem Post szerkesztője, Caroline Glick a Facebookon hasonlóképp értekezett.

Ez persze nem vonja maga után a konkrét áthelyezést, viszont diplomáciai mozgásteret biztosít. A törvény azt mondja ki, hogy a nagykövetségnek át kellene települnie Jeruzsálembe.

Donald Trump a nagykövetség áthelyezését még a 2016-os elnökválasztási kampány során ígérte meg.

 

Szavazzon, ön szerint aláírja Donald Trump a felfüggesztő elnöki határozatot?

Ön szerint aláírja Trump a felfüggesztő határozatot?

Igen.
Nem.

www.poll-maker.com

Elismeri Izrael fővárosának

Közben az AFP információi szerint Donald Trump felhívta Mahmúd Abbász palesztin elnököt, és állítólag arról beszéltek, hogy el fogja ismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

A Haaretz információi szerint az amerikai elnök erről Abdullah jordán királyt, és Netanjahu izraeli miniszterelnököt is tájékoztatta.

Forrás: Breitbart, TimesofIsrael