SHARE

Az ENSZ Közgyűlése elítélte Izraelt – olvasható a legtöbb balliberális sajtóorgánumban. A hír igaz, csakhogy aznap este volt egy másik fontos szavazás is.

Abba Eban volt izraeli külügyminiszter és volt ENSZ-nagykövet fogalmazta meg egyszer találóan:

“Ha Algéria egy olyan határozatot terjesztene elő, mely kijelenti, hogy a föld lapos, és Izrael lapította ki, akkor is 164 igen, 13 nem szavazattal és 26 tartózkodással elfogadnák.”

Egy átlagosnak tűnő nap az ENSZ-ben

S a gyanútlan hírolvasók számára nem is hozott különösebb változást a tegnapi nap ilyen tekintetben. Algéria, Törökország és palesztinok előterjesztettek egy határozattervezetet arról, hogy Izraelt el kell ítélni,

a gázai palesztin civilekkel szembeni túlzott és a körültekintést mellőző erő alkalmazásáért.

Az ENSZ Közgyűlése figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy a március 30-án kezdődő erőszakos ostrom áldozatainak egy jelentős hányada közismert terrorista, 120 igen, nyolc nem és 45 tartózkodó szavazattal elfogadta a tervezetet. Ezt azután nyújtották be, hogy az Egyesült Államok vétója miatt a 15 tagú Biztonsági Tanács június 1-jén már elutasított egy hasonló tartalmú javaslatot.

A közgyűlés határozatai a BT határozataival ellentétben jogilag nem kötelező érvényűek.

Amerika közbelép

Azonban aznap este még volt egy másik szavazás is az ENSZ-ben, mégpedig az Egyesült Államok tervezetmódosító javaslatáról, amely

elítélte volna a Gázai-övezetet irányító Hamasz terrorszervezetet a palesztinok által elkövetett erőszakcselekmények miatt.

Míg az algír javaslat senkit nem lepett meg, tekintve, hogy az ENSZ tagállamok már évek óta sorban hozzák az Izraelt elítélő gyalázatos határozataikat – az amerikai módosítás sosem látott támogatást kapott.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete felháborodva azon, hogy a javaslat még csak említés szintjén sem tér ki a Hamaszra, egy módosító indítványt nyújtott be. Algéria Törökországgal karöltve megpróbálta megpuccsolni az erről történő szavazást, ám ezirányú törekvését 78 ország, köztük az összes uniós tagállam leszavazta. Algéria szándéka, hogy megvédje a Hamaszt, elbukott.

Haley tervezete a Hamaszt tette felelőssé az Izrael felé kilőtt rakéták és az erőszakra való buzdítás miatt, valamint felszólította a terrorszervezetet, hogy “hagyjon fel minden erőszakos és provokatív cselekménnyel”.

Ugyan az eredményességhez kétharmados többségre lett volna szükség, még

így is hihetetlen siker, hogy a tagállamok egyszerű többsége elfogadta a módosító indítványt.

A 62 igen szavazat között ott volt Magyarország is, szemben az 58 nemmel és 42 tartózkodással.

Többé nem evidens az Izrael-ellenesség

A többség tehát enyhített volna az Izraelt elítélő határozaton, többé már nem evidens, hogy Izrael ellenségei úgy vihetnek bármit keresztül az ENSZ-en, mint kés a vajon.

Danny Danon megköszönte az amerikai barátoknak és a szövetségeseknek az erőfeszítéseket. Hangsúlyozta, hogy többé nem evidens, hogy Izrael ellenségei vannak többségben. Haley kijelentette, hogy mostantól már nem az lesz az általános, hogy mindenki szemet huny az ENSZ Izrael-ellenes politikája felett.

A tegnapi ENSZ szavazásokat Jeruzsálemben vegyesen fogadták. Egyrészt ismét elsöprő győzelmet aratott a Ramallah-i lobbi és a Hamasz annak ellenére megúszta a felelősségre vonást, hogy a nemzetközi közösség amúgy terrorszervezetként tekint a csoportra.

Másrészt viszont Izrael és az Egyesült Államok úgy tűnik, talált végre némi mozgásteret az arab lobbi fennhatósága alatt levő nemzetközi szervezetben.

Abban az ENSZ univerzumban, ahol a földet Izrael lapította ki, ez igen is hihetetlen fordulat.

Forrás: Times of Israel