SHARE
A svájci csatársor Albániáért focizik.
A svájci csatársor Albániáért focizik.

Komoly büntetés várhat a két “svájci” labdarúgóra, Granit Xhakára és Xherdan Shaqirire, amiért albán nacionalista jelképpel ünnepelték gólörömüket.

Az még hagyján, de svájci válogatottként az albán zászlón szereplő kétfejű sassal próbáltak üzenni Szerbiának.

A törökök kezdték

Úgy látszik, hiába van egekig magasztalva mindenütt a multikulti, az integráció rendszerint kudarcot vall a különböző “színes” válogatottakban. A világbajnokság elején a német drukkerek körében váltott ki megrökönyödést, hogy a Nationalelf két megbecsült török származású játékosa a választási kampány közepén Erdogannal pacsizott. Sőt mi több olyan mezt adtak neki ajándékba, amelyen a következő volt felírva:

Nagy tisztelettel elnökömnek

Az sem sokat segített az azóta visszakozó játékosoknál, hogy csúfos vereséget szenvedtek az ellenük pályára lépő Mexikótól.

Gündogan és Özil Erdogannal.
Gündogan és Özil Erdogannal.
Az albánok folytatták

Aztán most a svájci válogatottnak sikerült szépen szemléltetnie, mennyire nem működik az integráció az országban. Az hagyján, hogy a nemzeti 11-ben, körülbelül 11 nemzet képviseltetik, de mindemellett még a pályán sem hajlandó némelyik játékos magában tartani nacionalista érzelmeit.

A tegnap Szerbia ellen vívott világbajnoki csoportmérkőzésen sokkal inkább egy Albánia-Szerbia mérkőzést láthattak a nézők, mintsem svájci-szerbet. (Volt olyan mérkőzés, ahol 6 albán származású játékos lépett pályára svájci mezben.)

A mérkőzésen a szerbek kezdtek jobban, az 5. percben Aleksandar Mitrovic fejelt gólt. Ezt követően a svájciak vették át a kezdeményezést, és előbb Xhaka, majd Shaqiri talált be a szerb kapuba.

Koszovói hazafiak svájci mezben

A felháborodást az okozta, hogy mindkét albán származású játékos a kezével egy kétfejű sast formált és így ünnepelte gólját. A szimbólum Albánia jelképe, s mint olyan feszültséget generált a szerb nacionalisták és etnikai albánok között.

Shaqiri Koszovóban született, ami 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, ám Szerbia nem ismerte el azt. Xhaka édesapját, pedig a szerbek börtönözték be annak idején.

Éppen ezért készültek az orosz rendezők nagyon erre a mérkőzésre, no nem azért, mintha a svájci szurkolók annyira nagy kockázatot jelentenének. Sokkal inkább az albánok. A két válogatott trénere igyekezett hangsúlyozni, hogy csak a futballra kell koncentrálni, nem akarják ebbe belekeverni az etnikai konfliktusokat. Nos, az albán csatárduó ezt másképp gondolta.

A játékosok nyíltan vállalják svájci mezben is, hogy egy másik nemzetet is képviselnek. Shaqiri csukáján ott virít a koszovói zászló, míg a középpályás Behrami pedig magára tetováltatta azt.

Persze a szerb szurkolókat se kell félteni, ők pedig többen olyan mezben jelentek meg, amin Koszovó látható, szerb zászlóval a körvonalain belül. Nemrég éppen a mérkőzésen gólt fejelő szerb Mitrovic tette szóvá,

hogyha ekkora nagy hazafik, akkor miért nem a saját nemzetük válogatottjában fociznak Svájc helyett.

Az már csak hab a tortán, hogy mindkét válogatott trénere Boszniában született a volt Jugoszlávia területén. Egyikük Szarajevóból, másikuk Zenicából származik.

Forrás: Goal, Wapo