SHARE

A DC Comics története szerint az Atya csalódott a keresztre feszített fiában, ezért még egyszer leküldi a földre, hogy tanuljon valamit az igazi hőstől: a Napembertől.

A DC szerint Isten csalódott Jézusban

A DC Vertigo amerikai képregénykiadó cég magát Krisztust kívánja szuperhőssé avenzsálni. A készülő munkamű a “Second Coming”, azaz a második visszajövetel címet kapta. Az alaptörténet szerint Jézus visszatér a földre, hogy “egyenesbe hozz az evangéliumot”… A Mark Russel által írt és Richard Pace által illusztrált sorozat 2019 márciusában debütál a boltokban. 

A képregény azonban inkább mondható blaszfémikusnak, mint biblikusnak. Krisztus visszajövetelének bibilai aspektusa helyett a történet arról szól, hogy az Atya csalódott Jézusban, amiért a keresztre feszítéssel elbukott az első földi eljövetelekor. Éppen ezért visszaküldi, hogy megtanulja, hogyan kell igazi Messiásnak lenni az úgynevezett “Nap-ember” szuperhőstől. 

A DC szerint Isten csalódott a fiában...
A DC szerint Isten csalódott a fiában…

“A mindenható szuperhős, akit Nap-embernek hívnak, egy kétszobás apartmanon osztozik Jézus Krisztussal. Az alapsztori szerint Isten annyira csalódott Jézus első földi eljövetelekor való teljesítményében, mely szerint hamar letartóztatták és megfeszítették. Ezért azóta bezárva tartotta”

– nyilatkozta Mark Russel egy a Bleeding Coolnak adott interjúban.

DC: Jézus lúzer volt, a Napember nem

Míg az illusztrátor Richard Pace pedig úgy fogalmazott a tavalyi bejelentésükkor, hogy a Nap-ember kicsit olyan “mint egy egyetemi sztárhátvéd fiú, ami Istennek sosem volt”.

A “világ kedvenc megváltójaként” aposztrofált Sun-man, azaz Nap-ember Krispex utolsó fia. 

A fiktív regényben Jézust úgy ábrázolják, mint akinek fogalma sincs, hogy mi minden történt azóta a földön, hogy legutoljára ott járt. Russel azzal magyarázta, hogy Isten annyira csalódott Jézusban, hogy még azt sem engedte a fiának, hogy megnézze mi lett a földdel azóta, hogy ott járt. Így a második visszjaövetelével neki kell szemügyre venni a változásokat. 

Amikor Jézus visszatér, akkor döbben rá, hogy a keresztények mennyire félreértették az evangéliumot. Legalábbis a történet szerint.

“A Második Visszajövetel arról szól, hogy Jézus lejön és ledöbben azon, hogy az elmúlt kétezer évben mi mindent tettek a nevében a keresztények. Elmegy egy megagyülekezetbe, aminek a hirdetőtábláján egy Tom Brady-kinézetű Jézus Krisztus éppen egy futballlabdát dob. Jézus fel sem ismeri magát, ami annak a metaforája, hogy mi mindenre használta fel a vallás a nevét” – fogalmazott Russel. 

Jézust lúzernek, a szuperhőst sztárnak állítják be.
Jézust lúzernek, a szuperhőst sztárnak állítják be.

Célkeresztben az evangélikusok

A sorozat alapján Jézus “egyenesbe hozza az evangéliumot” azzal, hogy megtanítja a keresztényeket arra, hogy ki is ő valójában. Bár hogy ez az megmagyarázott identitás pontosan milyen is, azt nem fejti ki Russel az interjúban. 

Russel szerint a kereszténység teljesen téved az evangéliummal kapcsolatban. 

“A keresztény vallás egyáltalán nem azon alapszik, amiket ő tanított, különösen nem a modern evangélikus megagyülekezetek. Ők csak egyfajta kabalaként hordozzák a pólóikon azt bizonygatva, hogy a győztes csapatban vannak”

– vélekezett.

A sorozat várhatóan 6 részből áll majd. 

Nyilvánvaló, hogy a készítőknek fogalmuk sincs sem a Bibliáról, sem Jézus Krisztusról. Még csak normális valláskritikának sem lehet felfogni ezt a felháborító blaszfémiát. Néhány kaliforniai elborult agyú művészember próbálja tanítgatni a népet, hogy mit is jelent a kereszténység. Arra azért kiváncsiak lennénk, hogy az érintett agytrösztök mit szólnak majd a Messiás valódi második visszatéréséhez…