SHARE

Egészen szürreális útmutatót adott ki a pszichológusoknak az APA rövidítésű pszichológiai szervezet. Szerintük a “tradicionális férfikép pszichológiailag káros”.

Minden probléma gyökere a férfiasság?!?

Az American Psychological Association (APA) most először adott ki férfiakra és fiúkra vonatkoztatot útmutatót. 40 évnyi tudományos kutatásra hivatkozva írják azt, hogy a hagyományos maszkulinitás pszichológiailag káros a férfiakra nézve. Továbbá komoly problémákat okoz a fiúk szocializálodása során az érzelmeik kifejezését illetően. 

Az APA publikációja szerint komoly viselkedési zavarokat mutatnak azok a férfiak, akik nem tudnak ennek a férfiképnek megfelelni érzelmileg. 

Az útmutató arra is kitér, hogy az Egyesült Államokban az öngyilkosság-kísérletek 90 százaléka férfiakhoz köthető. Az áldozatok számának 77 százaléka férfi. Erőszakos bűncselekményekben ők a leginkább érintettek. A várható élettartamuk közel 5 évvel kevesebb a nőknél. A fiúkat pedig sokkal többször diagnosztizálják hiperaktivitással, mint a lányokat. Keményebb büntetést is kapnak az iskolában, mint a lányok.

Egy neves pszichológus úgy fogalmazott, a kemény férfiak hasznot húzniak a patriarchális társadalmi berendezkedésből, de közben negatívan is hat rájuk. 

Az APA definíciója szerint, a tradicionális férfiasság “a sztoicizmusban, versenyszellemben, dominanciában és agresszióban nyilvánul meg – és mint olyan, egészében káros.”

Kiirtanák a férfiakból mindazt, amiért a női nem vonzódik hozzájuk.
Kiirtanák a férfiakból mindazt, amiért a női nem vonzódik hozzájuk.

Szakember: Kiherélnék a férfiakat ebben a háborúban

Aki ebben szocializálódik, az kevésbé képes az egészséges viselkedésre – állítják. Dr. Jane Orient, az Amerikai Orvosok és Sebészek Szervezetének igazgatója viszont a Breitbartnak úgy fogalmazott: 

“Az APA ezzel csatlakozott a férfiak elleni háborúhoz, azzal próbálva megoldani a problémáikat, hogy kiherélik őket. Olyanná formálnák őket, amit C.S. Lewis csak úgy hívott: férfiak mellkas nélkül.”

Hozzáteszi:

Miért probléma az akadályok leküzdésére való törekedés? Miért nem erény, és miért patológiai eset a fájdalmak elfedezése, majd az önállóság? A férfiak bátorsága, agresszivitása, kockázat-vállalaása és probléma megoldása nélkül ma is talán barlangokban élnénk, ha egyáltalán még élnénk. 

Az APA ugyanakkor kitárja a kaput a genderidentitás és a gender fluiditás előtt. Úgy vélik, régen a férfiasságot és nőiességet a spektrum ellentétes végeire helyezték, s a pszichológia sokáig erőteljesen képviselte a biológiai nemiségen alapuló nemi szerepeket. 

Most azonban arra utalnak, hogy a 2010-es évekre ez már nem férfi-női kettősségre osztható. 

Útmutató pszichológusoknak: elpusztítaná a két nemet

Az útmutató arra buzdítja a klinikai szakembereket, pszichológusokat, hogy ebbőla  szűk metszetből lépjenek ki, és ismerjék fel, hogy mennyire ártalmas a tradicionális maszkulinitás a férfiak, fiúk számára.

Orient viszont hangsúlyozza:

a férfiak és nők nem ugyanolyanok. Azzal, hogy megpróbáljuk őket homogenizálni, mindkettőt elpusztítjuk. A nőknek fontos a férfiak erőteljes és védelmi ösztöne, ahogyan a férfiaknak szüksége van a nők szeretetteljes és hűséges támogatására. 

Forrás: Breitbart, APA