SHARE

Andy Stanley minden évben mond valami sületlenséget. 2013-ban Obamát Amerika Főpásztorának nevezte, most pedig levetetné az összes nyilvánosan kiállított Tízparancsolatot. Szerinte az nem vonatkozik a keresztényekre.

Háború a Tízparancsolat-emlékművek ellen

A népszerű keresztény szerző, Andy Stanley, aki egy megagyülekezetet is vezet most azzal kavart óriási vihart, hogy kijelentette: 

A 10 parancsolat már nem vonatkozik a modernkori keresztényekre.

A szerző arra buzdította a keresztényeket, hogy hagyják abba a Tízparancsolatot ábrázoló emlékművek létesítését, mivel az már nem vonatkozik rájuk. 

Az elmúlt években amúgy is jelentős offenzívát indítottak az így kihelyezett Tízparancsolatokkal szemben. Egy sor társadalmi vita és per eredményeként több ilyen művet el is kellett távolítani. 

Tavaly decemberben Ohio Cityben kellett eltávolítani azt, és a betlehemi jászolt is, miután egy ateista csoport kieszközölte azt a városvezetésnél. 

2017 októberében a Legfelsőbb Bíróság a Bloomfield-i városházát kötelezte a Tízparancsolat eltávolítására mondván, az alkotmányellenes.

Majd egy hónappal később szintén egy ateista csoport támadta be Somersworth városát ugyanígy, de ők a hasonló esetekkel szemben inkább kitartottak a Tízparancsolat megőrzése mellett. 

Az Ószövetséget teljesen kiiktatná

A Relevant Magazine egyik rovatában jelent meg Stanley pásztor írása, mely szerint a Tízparancsolat az Ószövetség része. Éppen ezért szerinte az nem vonatkozik ránk. 

“Az Újszövetség tagjai nem kötelesek engedelmeskedni a Biblia első felében található parancsolatoknak. Tőlük az van elvárva, hogy Jézus egyetlen parancsát teljesítsék, amit az Újszövetségben mond: ahogyan én szerettelek titeket, úgy szeressétek egymást.”

(Intermezzo: Ez butaság. Ilyet Jézus nem mondott – azt mondta, hogy úgy szeressük egymást, mint önmagunkat. Jézus irántunk való szeretete ennél jóval mélyebb. Másrészt Jézus az Ószövetség egészére is rengeteg utalást tesz, az összes parancsát betartja, és erre buzdítja hallgatóságát is. Sőt a hegyi beszédben szigorít is.)

Stanley amellett kardoskodik, hogy Jézus parancsában minden más benne van, és a régi parancsolatokat azzal helyettesítette. A “pásztor” úgy véli, a gyülekezetek túl nagy hangsúlyt helyeznek az Ószövetségre, ezért követnek el sokan annyi gonoszságot. 

A szerző korábbi interjújában már többször is tett ellentmondásos kijelentéseket, rendszerint az Ószövetség tekintélyét és hitelességét támadja. Tavaly év elején azt hangsúlyozta, hogy a keresztény hitet el kell szakítani a zsidó írásoktól. “Ezt tette Péter, Jakab és Pál is”. (Dehogy tették. Mind zsidók voltak, többnyire zsidóknak hirdették az evangéliumot és az ószövetségi próféciák beteljesedésével győzték meg a hallgatóságukat Jézus messiási mívoltáról – szerk.)

2013 januárjában Stanley volt az, aki Barack Obama második elnöki ciklusára történő beiktatása előtt prédikált. Az akkori elnököt Amerika Főpásztorának nevezte.

Forrás: CBN