SHARE

Egy tanulmány szerint, aki rajong a Harry Potter-sorozatért, az sokkal “nyitottabb” a bevándorlók és homoszexuálisok fele. 

Sárvérűek, muglik: Harry Potter, a példakép

A varázslómese a felmérés szerint abban segített a rajongók, nézők és olvasók milliói számára, hogy “lerombolta az előítéleteket”. A kutatást még 2014-ben publikálták a Journal of Applied Social Psychology folyóiratában. E szerint akik példaképnek tartották a főszereplő Harry Pottert, azok sokkal empatikusabbak voltak különböző kisebbségi csoportok fele. 

EZT OLVASTAD? MELEG-SZERELEM A HARRY POTTERBEN!

A történet alapvetően a jó és rossz varázslók küzdelméről – azon belül is az emberek (muglik), illetve a vegyes házasságból származó varázslók (sárvérűek) valamint az “aranyvérű” mágusok közötti küzdelemről szólt. 

A gyerekek a tanulmány szerint egyből azonosították a “sárvérűek” felé való viszonyulást a “bevándorlókkal és melegekkel szembeni bigottsággal”. Az olaszországi kutatók (Modenai Egyetem) azt mondták, a Harry Potter-passzusokkal sikeresen tanították a kicsiket arra, hogy jobban viszonyuljanak a bevándorlók fele. Hozzáteszik, ez csak azoknál az alanyoknál működött, akik tudtak azonosulni a szemüveges főszereplővel.

Az egyetemistáknál kevésbé működött

Az olasz iskolások részvételével végzett két kutatás kifejezetten a bevándorlókat és homoszexuálisokat érintette – más “kisebbséget” nem. 

Egy másik tanulmány angol egyetemisták részvételével történt, a körükben már kevésbé volt hatékony az érzékenyítés. Mindenesetre a végkövetkeztetés világos volt.

Minél inkább azonosul az olvasó Harry Poterrel, annál pozitívabb a viszonya a bevándorlókkal és a homoszexuálisokkal. 

Forrás: Pacific Standard